Monica tog strid för sin rätt

Monica Wertin, Norsjö har gått en tuff kamp med Försäkringskassan om sjukpenningen. Hon har åkt på flera smällar men även fått rätt i förvaltningsrätten. ”Ge inte upp”, är hennes råd till andra som befinner sig i samma läge.

Fann en väg. Monica Wertin tog facket till hjälp för att få sluta i förtid när hon inte orkade överklaga igen. I april nästa år går hon i pension.

Fann en väg. Monica Wertin tog facket till hjälp för att få sluta i förtid när hon inte orkade överklaga igen. I april nästa år går hon i pension.

Foto: Fann en väg. Monica Wertin tog facket till hjälp för att få sluta i förtid när hon inte orkade överklaga igen. I april nästa år går hon i pension.

Not Found2014-10-21 07:00

Monica Wertin har jobbat hos polisen i Skellefteå sedan 1986. Fibromyalginhar hon burit på ännu längre. Tack vare tabletter och sprutor lyckades hon länge hålla sjukdomen någorlunda i schack, men för några år sedan gick det inte längre.

Efter att ha stelopererat båda händerna 2011 och 2012 blev läget riktigt akut och de tre läkarna hon brukar gå till sa att hon inte kunde jobba. Men vad hjälpte det när sjukpenningdagarna var slutoch en försäkringsläkare som Monica aldrig träffat tyckte annorlunda?

– Sjukdomen blir inte bättre men när tiden går ut ska man bli frisk. Det irriterar mig, säger hon.

Följden blev att hon tvingades gå hemma utan ersättning i över ett halvår. I och med att sjukpenningen inte godkändes fick hon heller inte ut några pengar på den försäkring hon hade.

Monica begärde omprövning hos Försäkringskassan tre gånger utan resultat. Men när hon överklagade beslutet till förvaltningsrätten fick hon äntligen rätt.

– Det var som en dröm. Det trodde jag inte, säger Monica.

Förutom sjukpenning fick hon även retroaktiv ersättning och pengar från försäkringen. Men säg den glädje som varar - en tid senare fick hon besked om att alla hennes sjukpenningdagar skulle ta slut i juni 2014.

Den här gången orkade hon inte överklaga. Med mindre än ett år kvar till pensionen tog hon i stället kontakt med sitt fack Seko, blev uppsagd med lön under några månader och kan nu avsluta sitt arbetsliv på ett lugnare sätt.

Samtidigt är Monica upprörd över hur systemet fungerar. Visst, om man har gallsten eller något liknande är det självklart att man ska tillbaka i jobb. Men om man närmar sig pensionen och har en kronisk sjukdom som bara blir värre borde det vara viktigare för Försäkringskassan att få ut ungdomarna i jobb.

Även om hon vet hur tufft det kan vara vill hon uppmana andra i samma situation att kämpa för sin sak:

– Den som inte orkar kan be någon anhörig eller någon man har förtroende för att ställa upp och hjälpa.

undefined
Fann en väg. Monica Wertin tog facket till hjälp för att få sluta i förtid när hon inte orkade överklaga igen. I april nästa år går hon i pension.
Slumpen kan avgöra vem som får rätt

Tidsgränserna

Som längst kan man få sjukpenning på normalnivå i sammanlagt 364 dagar under en period på 450 dagar. Därefter kan man få sjukpenning på fortsättningsnivå i högst 550 dagar.

I undantagsfall går det att få fortsatt sjukpenning, till exempel om man har en allvarlig sjukdom som kräver omfattande vård eller om man saknar verklighetsuppfattning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om