Skellefteå kommun har sedan lång tid tillbaka tagit ett stort ansvar för de ensamkommande barnen. Många andra kommuner har gjort studiebesök på boendena. Vad som hände under förra året var att antalet ensamkommande barn till landet minskade drastiskt vilket givetvis fått följder även lokalt.
Pär Åden, chef för individomsorgen, säger:
– 2015 tog vi emot 180 ensamkommande barn, i fjol kom det bara 18 barn till kommunen. Det är alltså en kraftig förändring som skett.
Fördelningen
Alla de boenden som finns har kommunen ansvar för. Det rör sig om elva "vanliga" boenden, två stödboenden och ett boende för öppenvård. Under årens lopp har personalstyrkan utökats kraftfullt, inte minst skedde det under 2015.
Att så få anlänt till kommunen beror också på att staten ställer krav enligt en så kallad fördelningsnyckel som gör att alla kommuner måste ställa upp.
– Så var det inte förr, vi i kommunen tog emot fler än jämfört med de flesta andra jämförbara kommuner.
En orsak till att kommunen nu skär ner på verksamheten är även att staten betalar mindre i ersättning till kommunen för varje barn. Pär Åden säger:
Kommunerna pressas
– Det är en dramatisk minskning av ersättningen som kommer ske från den 1 juli i år. I stället för 1 900 kronor per dygn kommer ersättningen bli 1 300 kronor per dygn. För de som är över 18 år blir förändringen från 1 900 kronor per dygn till att bli istället 750 kronor per dygn.
Hittills har staten stått för alla kostnader när det gäller dessa barn. De sänkta ersättningarna innebär ökad press på kommunerna.
– Så är det. Staten ska stå för notan och då måste vi minska kostnaderna.
Resultatet på sikt blir också att antalet boenden i kommunen kommer att minska.
– Tre till fem boenden kommer nog att läggas ner, säger Pär Åden.
Färre ensamkommande barn söker sig till Sverige