ARJEPLOG
Det är i sundet, där sjön Labbas har sitt utlopp i sjön Rappen som olyckorna skett.
Älgarna har sitt vandringsstråk och de ska över sundet. För det mesta är isen stark nog att klara de tunga djuren, men ibland gör den det inte. Kommer det för mycket snö på tunn is så växer isen till sig långsamt.
Förra söndagen gick två älgar och ett rådjur ned genom isen. Rådjuret och en älg drunknade och den andra älgen var utmattad när den avlivades.
Räddningstjänsten från Arjeplog har tagit upp ett par av älgarna och rådjuret på grund av faran för att vattentäkterna till några hushåll ska skadas.
– Djuren utgör en miljöfara. Det är länge sedan vi räddade levande älgar ur isvakar, vi vill inte utsätta personalen för den fara det är, säger räddningschef Hans-Eric Jonsson.
Många har mist livet
På platsen har många älgar mist sitt liv. Men det gick bättre för de älgar, tre tjurar och en ko, som gick igenom isen i slutet av oktober månad 1984. Den gången kunde djuren räddas med insats av bybor, räddningstjänst och polis.
Två älgar drogs upp på isen och för två sågades en ränna genom isen till land.
Mikael Karlberg bor intill sundet. Han tycker att det är förfärligt med älgar som går ned i vaken. Han visar på stora vakar där älgar kämpat och kämpat innan de dukat under. Den senaste veckan är det minst fem som mist livet.
Preparerar stråken
För att råda bot har han och Mikael Hällgren i grannbyn Bergvik gjort en insats. Mikael Hällgren har preparerat stråk över isen genom att köra med snöskoter och trampat ihop snön för att det ska frysa bättre.
Mikael Karlberg har satt upp radioapparater och klädplagg längs vägen på den sida av sundet som älgarna kommer ifrån, för att få djuren att vända.
– Jag har också skjutit luftskott med hagelgeväret för att skrämma dem. I dag fick jag fyra att vända. Men det är säkert ett tiotal älgar som är här i skogen ovanför och ska över, säger han.
Även på andra platser i Arjeplogs kommun har älgar drunknat. I Racksundet, väster om Arjeplog, har minst tre älgar gått igenom isen.