Metoo blir utställning på Museum Anna Nordlander

Ett avstamp efter höstens revolution, inte en punkt. I utställningen ”Cross the line” ryms starka porträtt men framförallt vittnesmål ur ett liv som kvinna och ickebinär. Skaparna Paulina Holmgren, Evelina Nilsson och Irja Berntson vill föra samtalet kring #metoo vidare.

Aktuellt. Paulina Holmgren, Evelina Nilsson och Irja Berntson har skapat "Cross the line". Foto: Maria Wallin.

Aktuellt. Paulina Holmgren, Evelina Nilsson och Irja Berntson har skapat "Cross the line". Foto: Maria Wallin.

Foto: Foto: Maria Wallin.

Not Found2018-02-15 10:40

Berättelserna och vittnesmålen om övergrepp och kränkningar genomsyrade sista halvan av 2017. Branch efter branch redogjorde för skevheten i varje skrå, skådepelare bar svart på Golden globe och artister kom hand i hand på grammisgalan. Fotografen Paulina Holmgren och illustratören Evelina Nilsson följde allt med speciell känsla i maggropen – det är nu det händer.

De hade länge pratat om att göra en utställning tillsammans och när #metoo-lavinen rasade visste de att det var ett ämne de ville fånga upp.

– Det första vi gjorde var att efterlysa vittnesmål. Vi ville samla in röster från alla typer av kvinnor och det slutade med att vi fick in kring 50 berättelser, av kvinnor som är mellan 15 till 71 år, säger Paulina Holmgren.

Vittnesmålen spänner över grova övergrepp till ovälkomna tafsningar, ett spektrum de ville ha med.

– Vi vill visa på att det inte är branchspecifikt, det är inte kopplat till ett speciellt yrke, ålder eller kroppstyp. Och uppropen har fått en del kritik för att de innehåller allt från en klapp på rumpan till våldtäkt, men vi vill visa att det lilla leder till det stora, på en samhällelig nivå, säger Irja Berntson, bildpedagog och jämställdhetsexpert som kopplats in i utställningen i ett senare skede.

De skakande berättelserna var sedan utgångspunkten till de porträtt och illustrationer som nu pryder Museum Anna Nordlander.

– Jag vill förmedla starka, sköra, modiga människor. Vi visste tidigt att vi inte ville göra bokstavliga bilder, bilder som visar övergrepp, utan att istället förmedla en känsla, säger Paulina Holmgren.

"Cross the line" öppnade sina portar under gårdagen och inne i utställningssalen är det mörkt. På ena väggen projiceras magontsframkallande vittnesmål och längs väggarna trängs Evelina Nilssons och Paulina Holmgrens bildvärldar.

– Mina bilder är väldigt lugna, men det centrala är att de genomsyras av en slags styrka, ett lugn. Vi har valt att inte fokusera på några namn eller begränsa oss, vårt syfte är att sätta ljus på strukturerna, säger Evelina Nilsson.

Att som kvinna ta sig an ett ämne nära ens egna upplevelser beskriver de som tungt men också stärkande.

– Personerna jag fotat är anonyma, deras namn framgår inte men alla har utsatts för något. Det de varit med om har i sin tur påverkat hur jag porträtterat dem och jag har även sett mig själv i dem. Vi som jobbat med utställningen har ju också drabbats av sådant här, såklart, säger Paulina Holmgren.

– Därför är ett av verken en spegel. För att alla kvinnor har utsatts för något, fortsätter Evelina Nilsson.

Syftet med utställningen är att #metoo ska fortsätta genomsyra samhällsdebatten.

– Jag hoppas besökarna tar med sig diskussionen, samtalet. Vi har bjudit in många skolklasser som ska ta del av detta. Men sedan hoppas jag även att många män kommer hit, säger Irja Berntson.

Vi som jobbat med utställningen har ju också drabbats av sådant här, såklart.

undefined
Aktuellt. Paulina Holmgren, Evelina Nilsson och Irja Berntson har skapat "Cross the line". Foto: Maria Wallin.

"Cross the line"

Utställning på Museum Anna Nordlander.

Pågår mellan 14 februari och 15 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!