Medier som tar ansvar låter sig själva granskas

Not Found2017-11-17 15:49

Tidigare i veckan publicerade Norran ett så kallat klander. Det betyder att Norran av Allmänhetens pressombudsman, PO, och Pressens Opinionsnämnd, PON, ansetts ha brutit mot ”god publicistisk sed”, som det heter.

I det aktuella fallet rörde det sig om en rubrik som inte ansågs ha täckning i texten.

En tidning som fälls i PON ska då publicera ett uttalande där det framgår på vilket sätt tidningen har agerat felaktigt. Tidningen ska också betala en så kallad expeditionsavgift. Dessutom ändrar man på webben, eller tar bort den artikel eller rubrik som har klandrats.

Det är branschen som gemensamt har tagit initiativ till det här systemet. Bakom både PO och PON står pressens huvudorganisationer, såsom Svenska Tidningsutgivareföreningen, Svenska Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter och Publicistklubben.

Det är alltså väldigt få lagar som reglerar mediernas arbete. Det är bra. Så ska det vara i en demokrati. Däremot har vi gemensamma överenskommelser om hur medierna ska bete sig. Ett självreglerande system som utgör grunden för vårt arbete och som stipulerar att vi ska ha en ”ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften”, som det står skrivet.

Allt detta sammantaget är det som skiljer seriösa medier, med ansvarig utgivare, från de så kallade ”alternativa” medier, som utan hänsyn till pressetiska regler hetsar på nätet och sprider rykten och lögner.
 De förhåller sig inte till några etiska regler. Inte heller finns det någon som helst möjlighet för en person som upplever att de lidit en publicitetsskada att få upprättelse.

Detta är viktigt att komma ihåg när röster höjs för att medierna ”mörkar” eller att det bara är de ”alternativa medierna” som berättar ”sanningen”. Om man inte behöver stå till svars för sina lögner ligger lögnen närmare till hands.

Antalet anmälningar till PO har ökat de senaste åren. Förra året kom 526 anmälningar in till PO, men bara 28 fall ledde till fällning. 
Att anmälningarna har ökat kan bland annat bero på att branschen blivit bättre på att berätta för läsarna hur de gör för att anmäla en publicering. Dock måste den som anmäler personligen vara omskriven för att anmälan ska tas upp. Man kan alltså inte anmäla å någon annans vägnar.

Även Norran har gjort det så enkelt som möjligt att anmäla till PO. Under alla våra artiklar finns en länk som man kan klicka på. Gör man det kommer man till en sida där jag berättar hur Norran förhåller sig till pressetiken och förklarar hur du gör en anmälan till Pressombudsmannen.

Så återigen, det som skiljer seriösa medier från de oseriösa är synen på det egna ansvaret och läsarens möjlighet till upprättelse.

Detta är viktigt att komma ihåg när röster höjs för att medierna mörkar eller att det bara är de alternativa medierna som berättar sanningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om