Under ett par dagar har undersköterskor från Tre Stiftelserbesökt kollegor från Solbacka för att titta på verksamheten och utbyta erfarenheter.
Bakgrunden är att Beatrice Andersson och Anneli Holmström från Norsjö har gått demensspecialiserad undersköterska, en yrkeshögskoleutbildning i Skellefteå. Under utbildningen fick de chansen att praktisera i Göteborg och nu är deras handledare i Norsjö på besök.
– Jättekul att komma hit och se vilket intresse och engagemang de har, säger Sanna Larsson från Tre Stiftelser.
Tre Stiftelser ligger i framkant i Sverige när det gäller salutogen vård och omsorg. Det innebär att man utgår från det friska och varje individs önskemål och förutsättningar.
Jessica Björk ger några exempel:
– Vi har haft gudstjänster och trubadurer som sjungit Evert Taube. Men när vi gjorde en enkät var det flera som ville ha rock, pop och dansband. Vi har även infört herrmiddagar och vinprovningar. Det är deras liv, de måste få välja.
Det behöver inte heller bli dyrare.
– Vi har inte mer pengar än någon annan. Vad det handlar om är att göra en kullerbytta i huvudet, att tänka om och prioritera, säger Sanna.
Nu vill Beatrice och Anneli vara med och göra skillnad på Solbacka. Men för att få till en verklig förändring krävs att alla är med – politiker, chefer och de som jobbar på golvet.
De hoppas att det lugnar ner sig med ständiga organisationsförändringar och chefsbyten. Likaså att beslutet att göra rena demensavdelningar och förbättra utemiljön äntligen blir verklighet.
Det skulle underlätta det som är allra viktigast: arbetet med de gamla.
– Vi måste ändra vårt sätt att tänka och arbeta, säger Beatrice.