Matutmaningen: Så här går det för familjen som skippade alla halvfabrikat

Allt går bara bra, meddelar familjen Liuski Bergström som i höstas bestämde sig för att laga all mat från grunden. ”Vi har valt rätt väg. Hela familjen har ställt upp på utmaningen, annars hade det inte gått”, säger Petra Liuski.

Hjälps åt. Veckomatsedeln är ett måste och utan planering hade det varit svårt, menar familjen Liuski Bergström. I dag är det Jonah som står vid spisen och steker tacobröd. Foto: Lars Eriksson.

Hjälps åt. Veckomatsedeln är ett måste och utan planering hade det varit svårt, menar familjen Liuski Bergström. I dag är det Jonah som står vid spisen och steker tacobröd. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Not Found2017-04-04 11:14

Det är fredag eftermiddag och hela familjen är samlad i köket. Arbetsveckan är slut och maten ska inte bara mätta utan även markera att helgen är här. Tacos är ett givet tema för många barnfamiljer, även hos Liuski Bergström. Skillnaden är att de lagar sin mat från grunden, brödet ska bakas och kryddorna blandas. Här går det undan och på bara ett ögonblick är hela familjen involverad i matlagningen, mamma Petra, pappa Christoffer samt sönerna Jesse och Jonah.

– Jag saknar ketchup. Vi har gjort egen, men den smakar inte riktigt som den man köper, meddelar familjens ketchupälskare Jonah som i dag står vid spisen och steker tacobröd.

I september förra året påbörjades utmaningen att under ett helt år laga all mat från grunden. En tuff uppgift för en barnfamilj, men Petra tycker att det gått förvånansvärt bra.

Läs mer:  ”Vi ska laga all vår mat från grunden”

– Matlagningen tar mer tid nu och vi behöver planera för att klara vardagen. I frysen har vi färdiglagad mat, vår egen snabbmat när tiden inte räcker till, säger Petra.

När tiden är knapp kan en typisk genväg vara att snabbt röra ihop en soppa. Snabbt och enkelt, menar Petra. Det dagliga brödet bakar de själva, hårt som mjukt, och nyligen gjorde de egen korv för första gången.

– Christoffer är den av oss som vågat sig på lite mer avancerad matlagning. Han har bland annat gjort leverpastej.

Familjen drabbades i vinter av influensan och då var det lite jobbigare att hålla sig till planen, men något fusk var det aldrig tal om försäkrar Petra.

– Annars har vi hållit oss ovanligt friska under den här perioden. Vi tror att det beror på att vi äter bättre mat nu än tidigare.

För barnen är förmodligen godiset den största skillnaden mot tidigare. Vanligt köpt lördagsgodis är nämligen något som inte längre köps hem.

– Vi har gjort ett undantag med ekologisk choklad och sedan gör vi egen kola, men om barnen blir bjudna på godis hos någon kompis så är det helt okej, säger Petra och medger att barnen saknar lördagsgodiset.

Familjen har under den här perioden köpt bättre råvaror, lagat godare mat och haft mindre matsvinn. Men i september är familjens ett år långa matutmaning över.

– Vi kommer nog att fortsätta laga mat från grunden, men även göra undantag ibland, säger Petra och kastar en blick på maken som avslöjar att han längtar efter kaviar.

Familjens tacorecept

Tortillas

Cirka 10 bröd.

1 dl majsmjöl.

3 dl vete eller dinkelmjöl.

1/2 tsk bakpulver.

1/2 tsk salt.

2 msk rapsolja.

2 dl vatten.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sedan olja och vatten. Knåda ihop till en deg. Dela degen i 8-10 bitar beroende på hur stora bröd du föredrar. Kavla ut tunt och stek i torr, het stekpanna. 

Tacorkryddor

Till cirka 500 g nötfärs. 

 1 tsk malen svartpeppar.

1 msk paprikapulver.

1 msk spiskummin.

1 pressad vitlökskyfta.

Färsk chili efter smak.

Eventuellt lite flytande honung.

Salt efter smak.

Vitlök och chili kan bytas till torkade varianter.

undefined
Hjälps åt. Veckomatsedeln är ett måste och utan planering hade det varit svårt, menar familjen Liuski Bergström. I dag är det Jonah som står vid spisen och steker tacobröd. Foto: Lars Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om