Matlagningsprogram är till hjälp för lokala köttbönderna

Gårdsbutikens dag, som arrangeras av Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) lägger fokus på de närproducerade produkter som finns i länet.

Gårdsbutikens dag. Jörgen Norén säljer potatis över disk. Foto: Britta Stenberg.

Gårdsbutikens dag. Jörgen Norén säljer potatis över disk. Foto: Britta Stenberg.

Foto: Foto: Britta Stenberg.

Not Found2015-10-04 11:00

I Malå håller Albertina Gård i Östra Fårträsk öppet hus. Albertina Gård är en lantlig idyll som lever. Gården har fått sitt namn från Albertina Alnqvist, som 1892 uppförde boningshuset, och som därefter kom att gifta sig med Jörgen Noréns farfars far.

Släktgården ligger vackert. Trots att ladugården härbärgerar 50-talet tjurar hörs inte ett ljud. Tjurarna står vid dörröppningen och funderar om de ska gå ut i dag eller välja att stanna inne.

Jörgen går fram till de minsta kalvarna och klappar om dem. Han har en nära relation till sina djur. Bryr sig. Vårdar. Med åren har han kunnat satsa vidare och finna samarbete med andra lokalproducenter.

Hans tjurar går i lösdrift, vilket betyder att de går lösa i boxar och får själva välja om de önskar utomhusvistelse. I naturbeteshägn kan de beta om de vill ha variation till den utfodring som ges i ladugården.

– Djuren skickas till slakteri i Luleå som sedan skickar det tillbaka för förädling hos Rusksele rökeri. Där styckas, förpackas och röks köttet.

Förändrad attityd.

Jörgen beskriver en förändrad attityd till närproducerat:

– Folk bryr sig mer och mer om kvalitet och var köttet kommer ifrån. Det märks. I dag är närproducerat ett begrepp som inte längre behöver förklaras. Man vet vad det betyder.

Också alla matlagningsprogram spelar in. Jörgen tror att fokuseringen på mat och inspirationskällan de är, får folk att bry sig om hur råvaran ser ut och hur den bäst tas tillvara.

– Man överger färdigförpackad mat och tänker annorlunda, mera långsiktigt, så slow-food trenden välkomnas givetvis, säger Jörgen.

Under gårdsbutikens dag slår han upp dörren till sin lilla butik i källarutrymmet på huset. Där samsas hans egna köttprodukter med andra lokalproducenters. Tant Rut finns där med bär och grönsaker i förädlad form. Här finns kådsalva, rosenrotsdryck, fjällkvanneprodukter med mera. Från Rusksele och Alnerssons grisgård kommer potatisen och Svansele Grönt har grönsaksprodukter på hyllorna.

Vilken produkt är populärast?

– Svårt att säga, grönsakerna går bra, men folk gillar också den platta förpackningen av köttfärs. Den sparar tid. Och tid är dyrbar för alla, säger Jörgen.

I dag är närproducerat ett begrepp som inte längre behöver förklaras.

undefined
Gårdsbutikens dag. Jörgen Norén säljer potatis över disk. Foto: Britta Stenberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!