För fem år sedan beslutades det att årliga utställningar i Handens hus skulle dras in. Därför kan näverslöjdaren Rune Jonsson och keramikern Margaretha Holmlunds utställning ses som en revansch för huset och det lokala hantverket.
– Margaretha är verkligen ett proffs när det gäller keramik och Rune är Sveriges bästa näverslöjdare. Och det finns inte så många utställningsplatser för hantverk och konsthantverk så det här känns jättekul, säger Ulrika Hedlind-Berggren, hemslöjdskonsulent med ansvar för Handens hus.
För 35 år sedan upptäckte Rune Jonsson tjusningen med näverslöjd. Det var hans barns intresse för att fläta med pappersremsor som väckte en nyfikenhet, men då materialet var skört bestämde han sig för att testa näverflätning. Under åren som hunnit gå har tekniken utvecklats men just sättet att jobba med tampade näverburkar håller han fast vid.
– Jag försöker att testa nya sätt och ibland målar jag burkarna medan andra gånger låter jag karaktären i nävern få komma fram. Det gäller att använda fantasin, säger Rune Jonsson.
År 1980, samma år som Rune Jonsson upptäckte näverslöjd, började Margaretha Holmlund att arbeta i lera. Sedan dess har hon varvat läraryrket med måleri och att jobba i keramik. Hon berättar att keramikarbetet alltid varit i liten skala då hon inte vill förlora sitt uttryck.
– Jag vill inte behöva känna att jag ska göra samma saker utan vill göra nytt också och känna mig fram. Därför jobbar jag småskaligt, säger hon.
Vad är tjusningen med att jobba i keramik?
– Det är att det luktar så gott och så är det enda verket där konstnären lämnar ett tumavtryck. Lera har också en tyngd jag gillar.