Marcus Melinder: Snälla föräldrar - lämna lärarna i fred!

Not Found2017-08-19 11:27

Nästa vecka börjar allvaret igen och barn som under sommarlovet har vänt på dygnet måste återigen pallra sig upp i ottan för att bege sig till skolan.

För många är skolstarten fylld av roliga återseenden, medan den för vissa barn också kan vara förknippad med magont och stress inför en skolgång som upplevs som allt annat än trevlig.

Och det är inte bara barnen som kan känna oro inför att återvända till skolan. Även lärarna har under sommarlovet fått en välbehövlig paus - från föräldrarna.

Många lärare vittnar nämligen om hur barnens föräldrar på olika sätt försöker påverka dem angående sitt eller sina barns skolgång. Det kan röra allt från hur undervisningen bedrivs till betygssättningen, men också läxor och vilka läromedel som används. En föräldrakontakt som också har ökat i omfattning över tid.

En del lärare har till och med ”hotats” av barnens föräldrar på olika sätt. Det kan exempelvis vara "hot" som går ut på att föräldrarna ska gå till rektorn eller anmäla läraren till Skolinspektionen.

Enligt en undersökningsom Lärarnas Riksförbund genomförde förra året är det 46 procent av de tillfrågade lärarna som har upplevt denna form av ”hot”. I samma undersökning uppger också 17 procent av de tillfrågade att föräldrar vid flera tillfällen har försökt påverka deras undervisning och 50 procent säger sig ha upplevt detta vid några eller ett enstaka tillfälle.

I en artikeli Skolvärden, som publicerades i januari, säger matematik- och NO-läraren Daniel Weiland att ”respekten, förtroendet och tilliten till lärarkåren har sjunkit till en alldeles för låg nivå. Det är till exempel inte ovanligt att föräldrar ringer och framför synpunkter på sina barns betyg. Det känns ibland som om det är föräldern som ska bestämma vilket betyg barnet ska få.”

I en annan artikeli Lärarnas tidning poängterar en anonym lärare det hen uppfattar som att skolan kommit att bli ett tjänsteföretag man som kund kan ställa vissa servicekrav på: ”Vi är tyvärr fast i ett system där elever och föräldrar har blivit kunder och skolan en serviceinrättning. Jag vet inte hur vi ska få bukt med detta.”

Vi har alltså en situation där lärarna, förutom kraven från elever och myndigheter, också ska navigera och hantera diverse föräldrars åsikter och synpunkter på än det ena, än det andra.

Lärarna tillhör våra barns viktigaste förebilder. De behöver arbetsro för att göra sitt jobb. Men det är svårt när de samtidigt måste hantera påstridiga föräldrar med orealistiska föreställningar om vad som faktiskt ingår i läraruppdraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om