Marcus Melinder: Norrans reportage från Chile - visar vikten av att vara på plats

Norrans reportrar, Lars Eriksson och Jessica Dhyr, rapporterar från chilenska Arica. Foto: Mikaela Gallegos Gaulding.

Norrans reportrar, Lars Eriksson och Jessica Dhyr, rapporterar från chilenska Arica. Foto: Mikaela Gallegos Gaulding.

Foto: Foto: Mikaela Gallegos Gaulding.

Not Found2017-11-24 15:53

"Det är ett veritabelt helvete att vara på den här platsen på jorden." Det sade Johan Öberg, juridiskt ombud för 796 chilenare, i Skellefteå tingsrätt när den rättsliga prövningen mellan Boliden och kommanditbolaget Arica victims inleddes den 17 oktober i år.

Kan det verkligen vara så illa? tänkte jag. En stad i ett modernt land som beskrivs som ett "helvete".

Det var upprinnelsen till att vi beslutade oss för att själva resa till Chile och med egna ögon se hur den plats som just nu diskuteras i rättssalen faktiskt ser ut.

Under fyra dagar, med start i dag, kommer ni att kunna läsa våra reportrars reportage från Arica i norra Chile.

Syftet med resan har inte varit att ta reda på vem som har rätt och vem som har fel i denna stora rättsprocess. Istället har meningen varit att på plats ta del av vittnesmål, träffa de som bor i området kring det giftiga avfallet och förmedla en bild av hur platsen faktiskt ser ut. Men syftet har självklart också varit att ge våra läsare så mycket kvalitativ journalistik som möjligt.

I dagens reportage får ni träffa Rodrigo Pino Vargas som sedan 2005 har arbetat med de människor som bor i det område där avfallet som skickades från Boliden till Chile förvaras.

"Som jag ser det är det fyra som delar på ansvaret för den här giftskandalen; Boliden och Promel, samt den svenska- och chilenska staten", säger han i Norrans reportage.

Hur det förhåller sig med den saken är upp till Skellefteå tingsrätt att ta ställning till, men att avfallet har och fortsätter påverka människor råder det ingen tvekan om. I ett av våra reportage i den här serien berättar vi bland annat om en liten gata i Arica där 27 människor har avlidit till följd av cancer.

"Det finns inget stopp på det här. Inte ens döden är en befrielse för det här går i arv. Sjukan finns i husen, i luften och i kropparna. De har ingenstans att ta vägen", sägerLars Eriksson som tillsammans med Jessica Dhyr reste till Arica i Chile.

Reportagen från Arica belyser återigen vikten av att som reporter vara på plats. Likväl som att Norrans reportrar rapporterar från Bureå, Norsjö, Skelleftehamn och Malå, lika viktigt är det att kunna ge er läsare bilder från andra delar av världen när det är relevant för lokalsamhället.

Men varför rapportera från andra sidan jorden? Norran är en lokaltidning.

Ja, och den rättsliga prövningen om våtverksslammet i Arica är faktiskt en lokal fråga. Det handlar i grunden om vilket ansvar ett av våra största bolag har för den giftskandal som startade på 1980-talet och som fortfarande påverkar människor på andra sidan jordklotet.

Reportagen från Arica belyser återigen vikten av att som reporter vara på plats.

undefined
Norrans reportrar, Lars Eriksson och Jessica Dhyr, rapporterar från chilenska Arica. Foto: Mikaela Gallegos Gaulding.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!