Nu är det jul igen. Något som betyder att en av årets viktigaste försäljningsmånader går mot sitt slut.
I år har Handelns utredningsinstitut (HUI) förutspått attförsäljningstillväxten i december kommer att landa på 3 procent, vilket motsvarar en omsättning om 78,5 miljarder kronor. En tillväxt som framförallt kommer att gå till e-handeln.
Under tredje kvartalet i år ökade e-handeln med 15 procent, och främst var det leksaker och byggartiklar som visade starkast tillväxt.
Liksom min egen bransch står även handeln mitt i ett paradigmskifte, när ett konsumtionsbeteende byts mot ett annat.
En av förra veckans stora nyheter var H&M-aktiens fall påStockholmsbörsen, till följd av vikande försäljning. Börsvärden för miljardbelopp försvann under kort tid. Bara under förra fredagen rasade aktien med 13 procent.
H&M-krisen är bara ett exempel på den skoningslösa situation som handeln nu står inför, där ”gamla” affärsmodeller med fysiska butiker utkämpar en ojämn kamp mot snabbfotade utmanare på nätet.
På många sätt är det vi själva som väljer om vi vill ha levande stadskärnor och ett aktivt näringsliv. Men vi konsumenter är otrogna och opålitliga. Att handla lokalt i butik är det vi vill, men när samma vara finns billigare bara ett musklick bort väger idealen plötsligt väldigt lätt.
I Danmark har en butiksom säljer bröllopsklänningar infört en avgift på 150 danska kronor i timmen för den som vill prova klänningar. Butiksinnehavaren lessnade helt enkelt på alla de kunder som i timtal provade olika klänningar, bara för att sedan gå hem och beställa på nätet.
Jag kan förstå hennes frustration, även om en sådan åtgärd naturligtvis inte kan förhindra den utveckling som nu sker. Däremot finns alla möjligheter att fördröja den, tills de branscher som påverkas har lyckats ställa om till den digitala framtid som redan är här.
Bland oss som ger ut dagstidningar har denna transformering varit påtaglig under flera år. Internet har förändrat allt. Jag skulle säga att det är den största revolutionen sedan tryckpressens införande.
Det samma som nu alltså drabbar handeln påverkar även i allra högsta grad medierna. Och även i det fallet är det vi själva som bestämmer. Vi som tycker att det är viktigt med lokal nyhetsrapportering, granskning och debatt måste också betala för det.
Därför tackar jag för att du gör just det. Det betyder mycket för oss. Ditt bidrag till vår journalistik gör det möjligt för Norran att fortsätta bevaka ditt lokalsamhälle.
Med detta vill jag tillönska er alla en riktigt god jul!
På många sätt är det vi själva som väljer om vi vill ha levande stadskärnor och ett aktivt näringsliv.