Sverige är ett av världens minst korrumperade länder. Ja, så brukar det låta. Om inte annat när man läser Transparency Internationals årliga korruptionsindex, där Sverige brukar placera sig högt.
I den senaste rankningen från 2016 placerar sig Sverige på en fjärdeplats bland de 176 länder som ingår i undersökningen.
Men stämmer det dåatt Sverige är mer eller mindre befriat från korruption? Nej, absolut inte.
Det vi ska komma ihåg med det så kallade korruptionsindexet är att det mäter människors uppfattningar om korruption. Men föreställningen om låg korruption betyder inte att korruption inte förekommer.
Sedan ska man också komma ihåg att korruptionen i mångt och mycket är kopplad till den generella graden av jämställdhet och fördelningen av välstånd i ett land.
Det gör naturligtvis att korruption i ett land som Sverige blir mindre vanligt förekommande.
I veckan skakades våra grannar i Luleå av en stor korruptionsskandal.
Det är i en revisionsrapport från KPMG som det framgår att tio anställda vid stadsbyggnadskontoret i Luleå misstänks ha tagit emot varor och tjänster till ett värde av minst 463 000 kronor från ett stort företag som kommunen samarbetar med.
Det här fallet har tidigare varit polisanmält, men lades då ner på grund av svårigheter med att bevisa vilka personer som tagit emot mutorna.
Enligt utredningen handlar det om att personal från kommunen ska ha tagit emot hemelektronik, vitvaror och olika tjänster som utförts i deras hem under åren 2012 till 2014.
Företaget har sedan kryddat sina fakturor till kommunen med påslag på mellan 20 och 25 procent för att finansiera dessa mutor.
Luleå har nu sin läxa att göra. Det är oerhört viktigt att den här härvan tas på allvar och utreds till botten.
Kommunledningen kan också räkna med en oppositionsom kommer att ta chansen att ifrågasätta hur kommunledningen hanterar skandalen.
I grunden handlar detta om det fundament varpå det offentliga vilar; nämligen allmänhetens förtroende för skattefinansierade myndigheter.
Just det förtroende som genom åren har placerat Sverige högt på de index som mäter graden av korruption.
Men andra kommuner ska inte sitta stilla i båten och peka finger. Efter Luleåskandalen finns all anledning för politiker och tjänstemän runt om i landet att se över sitt eget arbete mot korruption.
Vilka möjligheter finns för så kallade ”visselblåsare” att larma när oegentligheter upptäcks? Vilken syn finns på de offentliga tillgångar kommunen är satt att förvalta?
Svaren på dessa frågor kommer att vara avgörande nästa gång ni efterfrågar väljarnas förtroende.
I grunden handlar detta om det fundament varpå det offentliga vilar; nämligen allmänhetens förtroende för skattefinansierade myndigheter.