Frågan som politikerna ska ta ställning till är Libo Cares begäran om att få bedriva asylboende i Norsjövallens skola, i stället för behandlingshem som det står i hyreskontraktet med kommunen.
Bakgrunden är att Libo Care startade behandlingshemmet Norrskenet utan tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och när beslutet kom flera månader senare blev det nej. Då ville företaget hitta en annan lösningför att få in pengar till hyran.
Men i slutet av augusti fick Libo Care grönt ljus från IVO att starta behandlingshemmet. En vecka senare beslutade dessutom Migrationsverket att diskvalificera anbudet från Libo Cares underbolag Tiki AB att driva asylboende i Norsjövallen.
Därmed borde frågan vara ur världen och Libo Care vara i gång med att förverkliga ursprungsplanerna. Men än har inte mycket hänt i Norsjövallen och på måndag letar sig företagets förfrågan om ett asylboende ända upp i fullmäktige.
Enligt Libo Cares vd Markus Boman ska behandlingshemmet öppna igen, men när det blir är inte spikat.
– Vi har väldigt mycket på gång och har inte haft tid att köra igång. Men det kommer vi att göra i sinom tid.
Du sa tidigare att ni skulle kontakta den tidigare anställda personalen om att börja jobba, har ni gjort det?
– Det kan jag inte svara på, det är i så fall föreståndaren eller verksamhetschefen.
Det var ju så bråttom att starta upp verksamheten, nu har ni haft tillståndet i nästan två månader. Varför har det inte kommit igång?
– Man kan säga att det har dykt upp lite andra verksamheter och kunder som vi måste ägna oss åt först. Det har högre prioritet.
Enligt bokslutet 2013 har Libo Care tillgångar på nästan fyra miljoner kronor och en vinstmarginal på över 20 procent. Var det verkligen nödvändigt att hitta en ny verksamhet för att få in pengar till hyran?
– Ja, man måste förvalta det kapital vi har. Sedan är det ju så att våra största kunder är offentligheten, man kan inte slösa bort resurser bara på att låta fastigheter stå oanvända och personal gå arbetslösa. Det är också viktigt mot vår målgrupp.
Det har tidigare varit tal om att ni skulle köpa loss skolan i förtid, vill ni fortfarande det?
– Nej, det har vi lagt på is också. Fördelen med det skulle vara att det skulle gå smidigare att hitta en annan lösning om det drar ut på tiden med IVO. Men det finns problem med att äga en lokal också.
Det skulle i så fall vara lättare att starta ett asylboende?
– Ja, då skulle vi vara fria att göra som vi ville utan att behöva ta politiska hänsyn. Men nu har det löst sig med tillståndet och då är det helt inaktuellt.
Har ni dragit tillbaka ansökan till kommunen om att driva asylboende i Norsjövallen?
– Ja, det är absolut inte aktuellt. Det var tänkt som en tillfällig lösning.
Borde inte kommunstyrelsen ha känt till det när de tog upp frågan den 9 september.
– Vi har informerat både muntligt och skriftligt.
Så målet är inte att driva ett asylboende i Norsjövallen?
– Nej, nej.
Den 5 september sa du att ni hade tänkt om kring asylboendet, att ni inte ville stöta er med kommunen och byborna. Men sanningen var ju att Migrationsverket samma dag hade diskvalificerat ert anbud. Varför ljög du om det?
– Jag fick höra det i samma veva efteråt. Det känns som att det kom ganska samtidigt. Vi hade egentligen redan fattat beslutet i och med att vi hamnade i en snårig sits. Det kändes inte bra och uppenbarligen kände Migrationsverket på samma sätt.
Så du menar att det var en slump att det skedde samma dag?
– Absolut. Tidsmässigt förstår jag hur du tänker, men det var ett beslut som vuxit fram.
Om ni inte ville stöta er med kommunen och byborna, varför kopplade ni då så snabbt in en advokat kring hyresavtalet?
– Jag är ingen expert på avtal och avtalsrätt, då är det bättre att koppla in en som är det. Det var mer för att få klarhet i det juridiska och klara ut vad som gäller.