På innergården på Nordanå spelade Skellefteå Musikkår och Skellefteås manskör sjöng in våren. Maria Marklund (S), kommunalråd höll årets vårtal. Hennes tal handlade om hur efterlängtad våren var, att dela med sig av bygden och kommunen till nya invånare i staden och förväntningar på allt nytt som händer i kommunen.
– Våren kommer lika troget varje år. Den tar först några steg framåt, sen några steg bakåt. Men den kommer alltid, säger Maria Marklund.
– Att höra storspoven drilla på våren är blodtryckssänkande, fortsätter Maria Marklund.
Majbrasan
Vid församlingshemmet på landsgården hade många barnfamiljer och ungdomar samlats. Vissa grillade vid egna små eldar, andra satt och njöt av det härliga vädret. En som brukar vara där nästan varje år är Naomi Klemp 6 år. Hon var där och grillade korv med sin pappa Henri Klemp.
– Det är bra och roligt att grilla. Den stora högen ska brinna upp sedan, säger Naomi.
När brasan tänds så lägger sig en rökhinna ovanför alla hundra besökare som är där, men barnen är lyckliga och springer runt och leker.
En gammal högtid
Firandet av Valborg går långt tillbaka. Det fördes in av tyskarna redan på medeltiden. Men hade en annan betydelse då.
Heliga Valborg blev helgonförklarad 1 maj, genom detta förbands hennes namn med de förkristna germanska förfesterna. Då handlade det mycket om skydd mot häxor och onda andar, för man trodde att häxorna red kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna under valborgsmässonatten.
Därför försökte man oskadliggöra spökeriet genom att föra oväsen med rop, skott och tända eldar på höjder. I förkristen tid trodde man även att gränsen mellan de levande och döda var svagast under denna natt.
Våren kommer lika troget varje år. Den tar först några steg framåt, sen några steg bakåt. Men den kommer alltid