Representanter från kommunen, Migrationsverket och polisen fanns på plats och samhällsrådets nye ordförande Kjell Kågebrand ställde frågor och fördelade ordet.
Lyckat exempel
Therese Berg och Maria Eriksson berättade om skolverksamheten och hur man i Bastuträsk lagt upp undervisningen med en så stor andel nyanlända elever.
Åhörarna fick bland annat veta att Bastuträsks modell för integration har gett eko långt utanför kommunens gränser. Den går ut på att eleverna så snabbt som möjligt placeras ut i de ordinarie grupperna.
Klart är också att de nya eleverna har betytt mycket för skolans fortlevnad.
Fritidsgård
– Om vi inte haft våra nyanlända hade vi nog inte haft någon skola här, konstaterade Maria Eriksson.
Kommunalrådet Mikael Lindfors (S) informerade om hur kommunen arbetar med äldreboendeplatser, fullmäktiges ordförande Sam Venngren (S) redogjorde för gången vid vanvårdade tomter och Beatriz Axelsson berättade om Workshop inland.
På en direkt fråga avslöjade också Mari-Louise Skoogh att det åter finns planer på att starta upp någon sorts fritidsgårdsverksamhet i samhället.
– Jag håller på att se över vad det finns för lokaler. Men då känner jag att ni ungdomar måste vara med och styra, sa hon och vände sig till de yngre i salongen.
De nya poliserna fanns också på plats för att svara på frågor och berätta om hur de jobbar. De sa bland annat att de kommer att arbeta ganska mycket förebyggande och med trafikfrågor.
Öppna ögon
De fick även frågan om knark förekommer i Bastuträsk:
– Det finns mer eller mindre överallt. Därför är det viktigt att ni kontaktar oss om ni vet eller ser något, svarade Hanna Granström.
Grannsamverkan var ett annat ämne som kom upp. Bo Sandström slog ett slag för att de som bor på en ort håller ihop.
– Det är A och O att ni pratar med varandra och delar information, sa han.
Mötet hölls på Folkets hus och lockade omkring 80 personer.