- Företagen har ofta svårt att matcha rätt personer till sina lediga jobb. När det gäller semestervikariat för ungdomar blir det ännu tydligare. Det är synd, eftersom ett sommarjobb kan vara ett viktigt första steg ut på arbetsmarknaden för unga människor, säger Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet.
Undersökningen visar att var fjärde småföretagare i Västerbotten, 24 procent, inte anställer sommarjobbare eftersom arbetsuppgifterna kräver utbildad eller erfaren personal. Den visar även att 28 procent inte behöver extrapersonal eftersom de är ensamföretagare.
Trots det anger så många som tre av tio småföretagare i Västerbotten att de skulle kunna ta in ungdomar på somrarna, om de praktiska och ekonomiska hindren undanröjdes. 7 procent anger att de inte har tid att introducera och instruera semestervikarier och 10 procent önskar att det vore lättare att hitta rätt personer. En av tio anger kostnader för löner och arbetsgivaravgifter som främsta skäl för att de inte tar in sommarjobbare.
- Om vi översätter procenttalen till siffror skulle upp till 100 000 fler ungdomar kunna få sommarjobb hos Sveriges småföretagare om var och en av dem bara anställde en person. Genom bättre samverkan mellan arbetsförmedling, skola och företag skulle det sannolikt gå att få in många fler unga på intressanta arbetsplatser under somrarna, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som svarat för genomförandet av undersökningen.
Fler som säger nej
Undersökningen visar att var femte småföretagare i Sverige anställer ungdomar som extrapersonal i sommar, medan 70 procent uppger att de inte kommer göra det. Det är något fler än för två år sedan, då 65 procent svarade nej.
I april fanns det 55 000 sommarjobb i hela landet inrapporterade till Arbetsförmedlingen. Det innebär 4,4 sommarjobb per 100 ungdomar räknat på alla unga mellan 15 och 24 år. Samtidigt var 89 000 unga inskrivna som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.