Den stora flyktingströmmen har lett till mycket långa handläggningstider på Migrationsverket. Numera kan det ta upp till två år innan de som kommer till Sverige får ett beslut om uppehållstillstånd.
Läs mer: I lärarbristens spår: Fler ska lära sig svenska digitalt
I fjol beslutade regeringen att skjuta till pengar till studieförbunden och andra inom frivilligsektorn som kan tänka sig att ordna kurser i svenska. Däremot har kommunerna fortfarande ingen skyldighet att ordna SFI för asylsökande.
Nu öppnar Malå kommun för att göra det ändå. Där har barn- och utbildningsnämnden beslutat att erbjuda asylsökande vuxna utbildning i SFI i mån av plats i befintlig verksamhet.
– I och med att det just nu inte finns någon från civilsamhället som ordnar sådan undervisning har vi tagit upp frågan till nämnden, säger Aleksandra Simanovskaya, Malå kommuns integrationsservice.
Barnen går i skolan
Hon konstaterar att det är viktigt för nyanlända att få ingå i ett sammanhang på dagarna. Barnen får gå i skolan men om inte föräldrarna erbjuds samma möjlighet finns det risk för att familjerna inte mår bra.
De allt längre handläggningstiderna har också spelat in.
– Förhoppningsvis ska de här människorna stanna i Malå. Om de då snabbt lär sig svenska får de ett försprång under etableringstiden.
Sysslolösa
– Att inte göra någonting under ett, två år innebär mycket negativt. Vi försöker stödja invånarna även om de inte fått de fyra sista siffrorna, säger Aleksandra Simanovskaya.
Närmast ska rektor Niklas Hultdin utforma regler och rutiner kring intagningen. Sedan är förhoppningen att det hela ska starta till hösten.
Vi försöker stödja invånarna även om de inte fått de fyra sista siffrorna.
I lärarbristens spår: fler ska lära sig svenska med digitalt stöd