Nu droppar remissvaren in kring förslaget till ny regional indelning. Förslaget innebär att Sverige delas in i sex län i stället för 21 och att Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland bildar en region.
Västerbotten har tillhört de drivande och det har också avspeglats i remissvaren, där kommunerna överlag har varit positiva. Bland annat har Skellefteå och Norsjö ställt sig bakom förslaget.
Men det gör inte Malå kommun, som hade upp frågan i går.
– Kommunstyrelsen tror inte att det här löser problemen. Det blir för stor yta geografiskt, man kommer längre från medborgarna.
– Frågan har lyfts i lokala partiföreningar och det finns dåligt med stöd för förslaget, säger Martin Noréhn (S), kommunalråd i Malå.
Malå har dåliga erfarenheter sedan storkommunens tid och sammanslagningen med Norsjö, har det spelat in?
– Nej. Då handlade det om andra saker. Det fanns ingen tradition av samarbete den vägen, då Malå tillhörde Lycksele inom sjukvård och skola plus att kommunerna var för jämnstora.
Den som lade yrkandet att Malå skulle säga nej var Cecilia Festin Stenlund (L). Det är en linje som Liberalerna i länet numera driver och nu gick det alltså att få stöd för det även i Malå kommunstyrelse.
– Dels tycker vi inte att Region Västerbotten känns som en demokratisk organisation. Det är långt till besluten och hur ska det då inte bli om det är hundra mil mellan orterna? säger Cecilia Festin Stenlund.
Hon framhåller också att en norrländsk storregion inte är en lösning på sjukvårdens problem, då befolknings- och skatteunderlaget ändå blir för litet jämfört med andra regioner.
– Förslaget har inte heller folkligt stöd, det är bara att inse det. Då kan vi inte driva frågan, säger Cecilia Festin Stenlund.
Remissvaret ska skickas in till finansdepartementet senast i morgon, torsdag. Enligt förslaget ska den nya regionindelningen börja gälla den 1 januari 2018.
– Nu får framtiden utvisa var vi hamnar i det här, säger Martin Noréhn.
Kommunstyrelsen tror inte att det här löser problemen. Det blir för stor yta geografiskt, man kommer längre från medborgarna.