- Det är väldigt angeläget att hitta en bred överenskommelse. Jag tycker att frågan lämpar sig för det, säger M:s rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.
Hittills har bara Sverigedemokraterna drivit ett nationellt tiggeriförbud. Tobé tror att det är en tidsfråga innan även S ändrar sig.
Han hänvisar till att justitieminister Morgan Johansson (S) inte anklagat M för att fiska i grumliga vatten eller helt avfärdat ett generellt tiggeriförbud.
Tror på andra åtgärderMorgan Johansson understryker att regeringen inte har något förslag på förbud.
- Däremot har vi ju utökat möjligheterna att avhysa människor som bosätter sig på privat mark med ny lagstiftning och vi är också på väg fram med en kriminalisering av dem som tjänar pengar på andras tiggeri. Den typen av åtgärder tror vi kommer att få effekt, säger han till TT.
Det har tagit lång tid för M att till slut landa i ett nationellt tiggeriförbud. Tobé påpekar att frågan är svår eftersom det handlar om utsatta människor. Men eftersom tiggeri inte är en väg ur fattigdom överväger fördelarna med ett förbud, enligt honom.
Tobé varnar för att normalisera tiggeri i Sverige och för att tiggare utnyttjas av kriminella.
Muf kritisktNär partistämman på fredagen röstade för ett nationellt förbud var stödet kompakt.
De främsta kritikerna kom från Moderata ungdomsförbundet (Muf).
- Jag tycker inte att det ska vara kriminellt att be om hjälp, sade Muf-ombudet Magdalena Schröder i debatten.
Mufs lösning är att stärka markägarnas rätt att köra bort tiggare och få bort boplatser.
Tomas Tobé påpekar att det krävs en utredning innan ett tiggeriförbud skulle kunna införas. En del knepiga gränsdragningar väntar.
Förbudet bara ska beröra tiggeri för egen försörjning och därmed inte omfatta välgörenhetsorganisationernas penninginsamlingar eller om man ber någon om hjälp med pengar för att man tappat plånboken.
Straff inte viktigastUtredningen måste också titta på var gränsen ska dras när det gäller till exempel gatumusikanter.
Tobé ser böter som ett rimligt straff. Frågan är om risk för böter är avskräckande för människor utan pengar.
Han understryker att ett förbud ger ordningsvakter möjlighet att göra klart att tiggeri, utanför matbutiken till exempel, inte är tillåtet.
Tiggeriförbudet är ett av en lång rad förslag på området lag och ordning som partistämman antog. Tobe hävdar att det är den största skärpningen av rättspolitiken som partiet gjort på över 20 år.
- Partiet för lag och ordning är tillbaka, sade han till stämman.
Bland besluten finns politik för höjda straff, utvisning vid lindrigare brott än i dag, 10 000 fler polisanställda och storsatsning på kameraövervakning.
Tobé tror att den nya moderata politiken får betydelse för kampen mot gängbrottsligheten, bland annat genom att kravet att dubbla straffen för vissa brott som begås av gängmedlemmar.