LO vill att pensionerna ska vara minst 70 procent av lönen.
- När vi har jobbat hela livet ska vi inte behöva leva i fattigdom, sade LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin på LO:s valupptaktskonferens.
Fackorganisationen vill också att inkomsttaket i a-kassan höjs, att det blir billigare att vara med i a-kassan och lättare att kvalificera sig för den, samt att karensdagarna tas bort.
LO vill också se fler studieplatser och en mer generös studiefinansiering.
Mer investeringarEtt annat krav är att statens nyinvesteringar i trafikinfrastruktur bör öka till en procent av BNP.
"Sverige har aldrig varit rikare än vi är i dag och aldrig haft så stora möjligheter att bygga för framtiden", står det i valplattformen.
LO:s taktik är att före valdagen ha genomfört en halv miljon samtal med LO-medlemmar, per telefon eller på arbetsplatsen. De ska övertygas om att en S-ledd regering är bäst för arbetstagarnas intressen. Guovelin markerade mot Sverigedemokraterna i sitt tal.
- SD är ett högerparti och ett stödparti till Moderaterna, sade Guovelin.
- En röst på SD är en röst på ett arbetarfientligt parti.
Löfven vStatsminister Stefan Löfven (S) lovade åhörarna på konferensen, i sitt tal, att arbeta för tryggare anställningar, att utveckla den svenska modellen och varnade samtidigt för att de borgerliga vill sänka löner, höja hyrorna och sänka skatterna.
- Där står striden, precis där, sade Löfven.
Han lyfte dock ett problem som gör att regeringen kan hamna i bråk med fackföreningsrörelsen, den segdragna konflikten om kollektivavtal mellan Hamnarbetarförbundet och företaget APM Terminals i Göteborgs hamn. Kraven på regeringen att ändra lagen för att få stopp på konflikten är stora.
- Här riskeras svenska jobb och svensk konkurrenskraft, den svenska modellen måste fungera också i Göteborgs hamn.
Löfven betonade att det ännu inte finns något förslag från regeringen som rör konflikträtten men tillade att ytterst så måste en regering agera. Han utesluter inte att lagändringar kan behövas men försökte samtidigt lugna LO-åhörarna.
- En S-ledd regering kommer naturligtvis aldrig att ändra maktbalansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas nackdel.