Sammanlagt har 30 kvinnor blivit nominerade till årets upplaga. Den 8 mars, Internationella kvinnodagen, presenteras vinnaren.
– Vi letar efter kvinnor som med själ och hjärta gör små eller stora förändringar mot orättvisor och skevheter i samhället, någon som gör skillnad för människor i Skellefteå, säger Alexandra Sundberg, Skeva.
I år är andra året som föreningen utser Årets kvinna.
– I fjol fick vi fler nomineringar på näringslivssidan och inom politiken. I år har vi fått betydligt fler som har gjort någon typ av social insats, till exempel arbetat mot mäns våld mot kvinnor, kvinnors missbruk och integration. Det är spännande att se åt vilket håll det var gått. Vi har inte analyserat det, men nomineringarna kanske har präglats av vad som har diskuterats mycket i samhället den senaste tiden, säger Alexandra Sundberg.
Lista: De 10 kandidaterna
Anneli Nielsen
”Anneli nomineras för sitt engagemang i att lyfta tjej- och damhockey i Skellefteå. Det faktum att även SAIK ser ett hockeylag för damer som en möjlighet hade inte blivit av utan henne. Det betyder mycket för alla tjejer som nu har bättre förutsättningar att träna en tydligt mansdominerad sport. Anneli tillsammans med många andra jobbar för mer istid för tjejlaget, men även för konståkningsföreningen som kämpar hårt för att få vettiga tider för sina medlemmar.”
Emily Hopkins
”Jag vill nominera Emily Hopkins till årets kvinna i Skellefteå. Hon föreläser bland annat om hbtq-frågor i kommunens alla högstadieskolor. Hon föreläser även hos andra intresserade, allt från företag till lärarteam till ungdomsgårdar. Emily har ett eget företag där hon förutom föreläsningarna sysslar med konst och inredning, saker hon verkligen brinner för. Hennes civilkurage är enormt, om något inte står helt rätt till så tvekar hon aldrig någonsin att ingripa på något sätt, vare sig det är fysiskt eller verbalt. Det är några av många anledningar till att jag vill nominera Emily till årets kvinna!”
Malin Hällsten
”Malin är en eldsjäl som verkligen brinner för att göra livet bättre för alla Skellefteås gymnasieelever. Sedan 2016 sitter hon som ordförande för både Balderskolans och hela Skellefteå Elevkår, där hon speciellt drivit projekt för att uppmärksamma psykisk ohälsa och för att skapa gemenskap bland våra ungdomar. Malin lyfter varje dag sina klasskamrater och kollegor inom Elevkåren, och låter dem utvecklas efter deras egen förmåga. Hon är en grym kvinna med oändlig energi och ett engagemang som inspirerar.”
Moa Malm
”Moa är en aktivist i både teori och praktik. Hon lever som hon lär, för hållbarhet på alla plan. Hon drev igenom manifestationen Refugees Welcome och hon var en av aktivisterna i Athena som låg bakom förra årets feministfestival som riktade ljuset på hur olika maktperspektiv hänger ihop (funktionalitet, klass, etnicitet, kön, könsidentitet osv). Moa har precis räddat fiket i Rivhuset genom att starta upp Hjortronlandet - Skellefteås första veganfik som aktivt bjuder in nyanlända, personer med funktionsvariation och som har en rad evenemang kring feminism, jämställdhet och allas lika värde.”
Marlene Mutesi och Maria Philipsson
”Nomineras för att de med sådan värme, respekt och tydlighet värnar om de kvinnor och barn som besöker Mötesplats Migrantmammor på Efs-kyrkan varje vecka. De driver detta projekt med stort hjärta och varm hand, och är förebilder för den integration som vi så gärna vill se i Skellefteå. Mötesplats Migrantmammor är en plats för alla kvinnor, oavsett var man har sitt ursprung eller hur vi hamnat här.”
Maronga Furaha
”Maronga uppfyller alla kriterier ni skriver att årets kvinna ska ha! En kvinna som gått igenom mer än vad det flesta kvinnor ens kommer att vara i närheten av i sin flykt tillsammans med sina barn från krig och otrygghet i Kongo. Hon har ett stort och varmt hjärta som hon frikostigt delar med sig och är en verklig glädjespridare. Efter allt hon gått igenom har hon ändå styrka att stödja och hjälpa både nysvenskar och gammsvenskar bland annat genom den social verksamheten Marongas hörna i Bureå. Hennes energi och levnadsmod verkar räcka till för allt och alla.”
Matilda Kjellmor
”Matilda är en kvinna som dagligen jobbar med allas lika värde. Det kan vara genom att spela teaterföreställningen "Xenofoben" i klassrum eller i riksdagen. Det kan även vara att jobba som volontär åt Röda korset, där hon kort efter att ha gjort sitt intåg som volontär blivit invald i röda korset Skellefteås styrelse. Dessutom utbildar hon med föreställningen "XXX 2.0" barn och ungdomar i sexualkunskap. På teatern håller hon i likabehandlingsgruppen och jobbar för en jämställd arbetsplats. Dessutom är hon drivande i Teaterns deltagande i Pridetåget. Om hon är ute på stan och ser en tiggare så bjuder hon minst på ett leende och ett hej, men oftast stannar hon och ger en slant. En kvinna som verkligen brinner för medmänsklighet och aldrig tycker att hon gjort tillräckligt, en riktig förebild i samhället som ofta sliter i det tysta.”
Mirja Egefjord
”Mirja har varit med och startat upp RFSL Skellefteå och genom fantastiska insatser sedan dess tillsammans med resten av föreningen skapat ett mer inkluderande Skellefteå. Idag får personer som annars inte fått synas en plats och vi ser ett Skellefteå där fler får plats och känner sig trygga, mycket på grund av Mirja och RFSL: s arbete. Mirja är en framstående aktivist och en viktig symbol för ett Skellefteå i förändring, en stad där gatorna under Prideveckan färgades regnbågsfärgade med en bred förankring och engagemang för allas lika värde.”
Nina Eriksson
”Nina är en färgstark kvinna som har ett stort hjärta för utsatta kvinnor. Hon hjälper kvinnor med missbruksproblematik genom Deborahuset som på hennes initiativ startade 2015. Hon håller inspirerande föreläsningar via Pingstkyrkans LP-verksamhet och hon visar med hela sitt liv att det finns en väg till att börja må bra och vara lycklig! Även om man mår bra, inte har varit fast i missbruk, eller utsatt för våld, är hon en inspirerande förebild både i hur hon hjälper andra, och genom den hon är. Hon är som ett levande pepp-quote hela hon.”
Åsa Lööv Wesslund
”Åsa är en helt fantastisk människa! Hon är kärnan i Centrum för kvinnofrid som stöttar och hjälper våldsutsatta kvinnor och transpersoner som lever i eller har levt i en våldsutsatt situation. Åsa var också en drivande kraft för att utveckla verksamheten Centrum för män, som riktar sig till män som utövar våld. Åsa brinner för kvinnofridsfrågor, och jobbar också med våldsutsatta barn eller barn som bevittnat våld. Hon samordnar kommunens arbete kring hedersrelaterat våld och prostitution och människohandel försexuella ändamål. Hennes engagerande och hennes omtanke om andra är enorm. Skulle finnas fler som Åsa, hon är värd allt.”