Att vädret varit märkligt har vi noga alla kunnat konstatera. Enstaka korta köldknäppar har ersatts av blidväder med plusgrader. Personalen vid hamnen har varit med om många märkliga vintrar, men att havet ligget helt öppet i mitten på januari är ytterst ovanligt.
Att vintern också bjudit på extremt högvatten och snökanoner vid nyår tillhör heller inte det normala. På tisdagen låg hamnisbrytaren Baus lugnt förtöjd vid hamn och ute till havs är det bara två av statsisbrytarna som tjänstgör – övriga tre isbrytare ligger förtöjda vid kaj i Luleå.
Vid Rönnskär låg ett fartyg inne på måndagen som kunde nå kaj utan isbrytarassistans. Vattnet ute till havs i Bottenviken ligger på cirka två grader vilket givetvis medför att någon rejäl isutbredning inte sker.
Mildvädret ger besparingar
– Och de korta köldperioder då isen har byggts på har följts av västliga vindar som genast förflyttat isen till den finska sidan, säger Lars Widelund, hamnchef som inte beklagar att det ser ut som det gör denna vinter. Han säger istället:
– Vi har chans att spara in en halv miljon då dieselförbrukningen till hamnisbrytaren minskar kraftigt. Att mindre diesel behövs till motorerna är självklart bra även för miljön.
När Norran gick ombord på isbrytaren Baus vid kaj konstaterade maskinisten Robert Norman att tisdagen skulle bli lugn fram tills kvällen.
– Då får vi arbete med att dra in en tankbåt till kaj. Någon is behöver vi dock inte bryta.
Förvåning
Vid lotsbåten mötte båtmannen Gunnar Kågström upp, han är minst sagt förvånad över vad som händer med klimatet.
– Visst känns det märkligt att blicka ut över ett öppet hav mitt i vintern.
Närmast land kan ett litet isbälte skönjas när man promenerar kring kajerna och några fritidsfiskare prövar lyckan i jakten på sik.
– Jag är förvånad att de vågar ge sig ut på isen, den är svag, säger Lars Widelund.
Två statsisbrytare är igång i dagsläget, Atle finns längst upp i Bottenviken och i Kvarken återfinns Ale. På finska sidan finns viss isutbredning, den är dock inte omfattande jämfört med en kall vinter.
– Normala vintrar är det inte ovanligt att isvallar på över en meter byggs upp utanför Rönnskärsområdet, säger Lars Widelund, som dock inte saknar ismassorna.
– Nej, det gör ingen av oss som arbetar i hamnen. Men visst går vi alla och funderar vad det är som händer med klimatet. Viss oro finns samtidigt som vi inte saknar isen.