Ett av Kinas många arbetsläger för politiska fångar är beläget i Tongling, lägret är enligt uppgift organiserat runt en cementfabrik där fångarna utför tvångsarbete. Tidigare i år bestämde kommunledningen i Skellefteå att man vill utveckla samarbetet med den kinesiska vänorten, något som Andreas Westerberg (L) ställer sig kritisk till.
– Vi har ifrågasatt det här samarbetet under lång tid och kommunstyrelsen har inte gett något svar på vilken sorts samarbete man önskar ha med Tongling. Det vi undrar i grund och botten är var gränsen går för kommunledningen, vad av det som sker i Tongling som man anser kan tolereras innan samarbetet bryts, säger Westerberg (L).
Enligt Skellefteå kommuns internationella strategi ska Skellefteå kommun förespråka vikten av ett demokratiskt och jämställt samhälle i de internationella utbyten det är berättigat. Andreas Westerberg (L) menar dock att det är svårt att bedriva den typen av påtryckningar som enskild kommun.
– Jag tror inte det är speciellt realistiskt att tänka att Skellefteå kommun kan påverka vad som händer i en auktoritär stat som Kina. Vår inställning är att detta är ett meningslöst och nästan lite hånfullt samarbete, säger han.
På lördag kommer Falun Gong-rörelsen i Sverige att besöka Skellefteå. Falun Gong är en religiös rörelse i Kina som tidigare riktat kritik mot den kinesiska staten och som förföljs i Kina. I samband med besöket kommer Andreas Westerberg (L) att hålla ett tal på Möjligheternas torg till stöd för förföljda Falun Gong-anhängare. När kommunfullmäktige håller möte igen i september kommer Westerberg även att lämna in en interpellation till kommunstyrelsen där han vill få svar på vilken kompetens Skellefteå kommun har för att stödja lokal demokrati i Tongling och huruvida Skellefteå kommun har ställt krav på att cementfabriken i Tongling måste stängas.