Liberalerna ändrar sig – säger nej till storregion

Under många år har Liberalerna i Skellefteå argumenterat hårt för bildandet av en storregion och partiet har kritiserat Region Västerbotten. Nu har partiet ändrat sig och säger nej till att fyra län slås ihop.

Foto: Norran

Not Found2016-08-25 14:00

Det var Liberalernas länsförbundsstyrelse som på tisdagen beslutade att inte stödja indelningskommitténs förslag till storregioner.

– En viktig orsak till detta ställningstagande är att den tänkta Norrlandsregionen skulle bli för stor rent geografiskt och både det mentala och geografiska avståndet mellan befolkning och beslutsfattare bli för stort, säger Andreas Westerberg, gruppledare i Skellefteå.

I flera år har Liberalerna i Skellefteå agiterat hårt mot region Västerbotten, att det inte finns beskattningsrätt och inte något direktvalt parlament.

– Så är det, men nu har vi inställningen att säga nej och kravet är att region Västerbotten slås ihop med landstinget.

Ändrat kurs

Innebär då inte detta att ni bytt fot?

– Så vill jag inte beteckna det, men en kursändring har skett, ja, säger Andreas Westerberg.

Enligt Andreas Westerberg ser partiet stora risker med hur demokratin skulle fungera i ett stornorrland. Långa avstånd anses göra det svårt att lyssna in opinionen i regionens alla delar.

Folkomröstning?

Just nu är regionfrågan het, i Norrbotten och Jämtland finns bland annat starka opinioner för att säga nej till sammanslagna län. I Norrbotten driver Sjukvårdspartiet krav på folkomröstning.

Just i dagarna är ett 50-tal politiker och tjänstemän från Västerbotten på besök i Västra Götalandsregionen. Det gäller att få reda på erfarenheter och diskutera regionombildningsfrågor. På agendan står också infrastruktursatsningar, som Norrbotniabanan samt turismfrågor. Delegationen ska även få veta mer om det omställningsarbete som skett i Trollhättan i samband med industrinedläggningar, som Saab.

undefined

Stor reform

Regionfrågan hänger nära samman med hur sjukvården ska organiseras. Det som Liberalerna också efterlyser i sitt utspel på onsdagen är att staten får ett större ansvar för den högspecialiserade vården. Inriktningen i det stora reformförslaget från regeringen är att Sverige ska delas in i väsentligt färre län och landsting. Om ett riksdagsbeslut fattas under nästa år kan det innebära att reformen börjar införas från januari 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!