Barnet vårdades initialt vid neurokirurgen vid Norrlands universitetssjukhus på grund av allvarliga skador efter en olycka. Därefter överflyttades barnet till ett av sjukhusets avdelningar för barn och ungdomar. Efter ytterligare några vårddygn aktualiserades om ännu en överflyttning, denna gång till barn- och ungdomscentrum i Skellefteå. På natten innan överflyttningen till Skellefteå drabbades barnet av en lindrigare blödning från näsan vilket en neurokirurg informerades om.
Barnet undersöktes, men någon blödning kunde inte identifieras. Den planerade överflyttningen genomfördes, men fyra dygn senare drabbades barnet plötsligt av en livshotande näsblödning som krävde återupplivningsåtgärder och intensivvård. Återtransporten till Nus fördröjdes då länets ambulanshelikopter inte var tillgänglig, varvid angränsande läns helikopter fick anlitas i stället. Efter en en radiologisk undersökning av barnet genomförts upptäcktes en halspulsåderskada som sannolikt uppstått i samband med den initiala olyckan. En operation genomfördes.
Det är ännu oklart om några bestående skador uppstått till följd av den livshotande blödningen.Socialstyrelsen vill nu se åtgärder. De skriver att befintlig rutin vid överflyttning mellan kliniker inte är optimal. Rutin saknades för att uppmärksamma och diagnostisera kärlskada. En radiologisk undersökning hade kunnat påvisa skadan så att korrekt diagnos ställts fyra dygn tidigare. Remissen som sändes till öron-näsa-halskliniken var ofullständig.