Det är regeringen som har planer på att införa en flygskatt som skulle innebära att en flygresa inom landet och inom EU ökar med 110 kronor, för en utrikesresa utanför EU ligger nivån på 270 kronor.
Socialdemokraten Lorents Burman får stöd i sitt motstånd från en rad lokala S-toppar över hela landet. Alliansföreträde och näringslivet reagerar också starkt mot skatten som är tänkt att genomföras efter hårda krav från miljöpartiet .
En majoritet är emot skatten i riksdagen. Men bakas skatten in i budgeten så kommer skattehöjningen att bli verklighet.
Lorents Burman säger:
Klimatet huvudskälet
– Det handlar om en straffskatt på resor. Vi har ingen Norrbotniabana på plats, var finns alternativen?
Nästa vecka ska utredningen om flyskatten presenteras. Att minska flygandet är ett uttalat mål och vallöfte från miljöpartiet. Skulle skatten införas drar den in cirka 3,5 miljarder kronor till statskassan. Ett av huvudargumenten för skatten är klimathotet. Flera tunga instanser ifrågasätter miljöargumentet då flyget ingår i EU:s handel med utsläppsrätter. Många menar att det bara blir en omfördelning av utsläppen inom EU:s handelssystem.
Lorents Burman hoppas att motståndet ska resultera i att skatten aldrig införs.
Utbrett motstånd
–Resandet kommer att minska. Det resulterar i sin tur i färre jobb hos oss och att det blir svårigheter med kompetensförsörjningen. Det kan bli så att vissa företag lämnar vår region.
Niklas Nordström, S-märkt kommunalråd i Luleå är även ordförande i intresseorganisationen Svenskt flyg. Han säger i en intervju med Dagens Industri att motståndet är så utbrett att regeringen måste tänka om.
– Den inställningen har även jag, säger Lorents Burman.