Det är resultat från höstens elfiskeundersökningar som nu presenteras av länsstyrelsen i Västerbotten. Liknande mätningar har skett sedan slutet av 1970-talet. Aldrig förr under dessa år har utvecklingen varit lika positiv som nu. I tre av länets åtta laxälvar är det "all time high".
– Det handlar om kraftfulla förbättringar, säger Stefan Palm, laxforskare vid SLU. Och inga tecken finns på avmattning, den positiva utvecklingen kan mycket väl fortsätta kommande år.
Vad är då de största orsakerna till förbättringarna?
– Det handlar om begränsningar av fisket i havet, fiskevårdsåtgärder i älvarna samt att yngeldödligheten i laxsjukdomen M 74 varit låg under flera år.
Att det ser ut så här positivt är förstås ljuva tongångar för de turistentreprenörer som arbetar med sportfiske. Stefan Palm säger:
– Ja, så är det säkert. Förutsättningarna finns för ett ökat uttag av sportfiskare.
Lögdeälven, Byskeälven och Åbyälven tillhör som sagt de älvar som noteras för kraftigt ökad laxmängd. En liknande utveckling märks även i Kågeälven, en älv som under en 20-årsperiod var nära nog tom på lax. En älv som sticker ut i negativ riktning är Vindelälven.
Riktigt varför utvecklingen ser så annorlunda ut i Vindelälven finns det enligt forskarna inga givna svar på.
– Det finns rapporter om att de honor som anlänt till mynningen varit i dåligt skick. Många har helt enkelt inte mäktat med att vandra förbi det problematiska området nedströms Stornorrfors kraftverksdamm.
När det gäller öringen är bilden inte lika ljus som för laxen. Tecken finns dock på att även öringstammarna är på tillväxt i våra älvar.