Lärlingssystem ska hjälpa lokala företag

Gymnasial lärlingsutbildning – kan det vara en väg i framtiden för att locka fler unga att söka sig till industrin? Just denna fråga står bland annat i fokus under en konferens i Skellefteå.

Stort behov. Tommy Lindmark, rektor på Anderstorpsskolan, ser en stor potential lokalt för de gymnasiala lärlingsprogrammen – gensvaret är stort från industrin.

Stort behov. Tommy Lindmark, rektor på Anderstorpsskolan, ser en stor potential lokalt för de gymnasiala lärlingsprogrammen – gensvaret är stort från industrin.

Foto: Stort behov. Tommy Lindmark, rektor på Anderstorpsskolan, ser en stor potential lokalt för de gymnasiala lärlingsprogrammen – gensvaret är stort från industrin.

Not Found2017-04-28 09:15

Tvådagarskonferensen har lockat ett 70-tal deltagare från hela Norrland samt från Skolverket. Industriföreträdare, bland andra den kände industriägaren Carl Bennet, har länge efterlyst ett nytänkande från politiker och skolföreträdare. Sedan 2014 finns chans för skolor och industri att satsa på gymnasial lärlingsutbildning där eleven går mer än hälften av utbildningen på en eller flera arbetsplatser.

Lärlingsutbildningen använder sig av samma ämnesplaner som skolförlagd yrkesutbildning. Utbildningen leder till samma yrkesexamen som ett skolförlagt program.

Lotta Naglitsch är ansvarig för lärlingsutbildningarna på Skolverket. Vid konferensen konstaterade hon att nytänkandet kring lärlingar har mött ett stort gensvar hos arbetsgivarna.

– Behovet av nyrekryteringar är stort och de gymnasiala lärlingsutbildningarna innebär att företag i ett tidigt skede kan knyta framtida arbetskraft till sig.

För Skolverket finns dock utmaningar – yrkesprogrammen är inte alltid så populära hos eleverna.

– Så är det, vi jobbar hårt för att marknadsföra programmen mera, arbetsmarknaden är god. Skola och näringsliv måste arbeta tätt tillsammans.

Stort gensvar

Tommy Lindmark är rektor på Anderstorpsskolan och han är nöjd och glad över att gensvaret från industrin lokalt har varit stort för de gymnasiala lärlingsutbildningarna.

– Avtal fins redan med Brokk och Leab om att anställa lärlingar, Bolidens gruvsektion är också på gång att skriva avtal.

Knyter eleven och ett företag kontrakt med varandra utgår också ersättning till eleven, 5 000 kronor i månaden första gymnasieåret och 10 000 kronor under det tredje utbildningsåret. 40 elever i landet har denna typ av avtal, även lokalt kommer liknande avtal att tecknas för elever framöver.

Ett bekymmer är dock att exempelvis Industriprogrammet lokalt lockar så få sökande.

– Ja, så är det, men vi ser tydliga tecken på en förändring, säger Tommy Lindmark. Till hösten sker en nystart för Industriprogrammet. Just nu finns det elva yrkesprogram på gymnasieskolorna i Skellefteå.

Industrin måste locka fler unga till framtidens industri

undefined
Stort behov. Tommy Lindmark, rektor på Anderstorpsskolan, ser en stor potential lokalt för de gymnasiala lärlingsprogrammen – gensvaret är stort från industrin.

Kontrakt krävs.

Vid gymnasial lärlingsutbildning är det obligatoriskt att upprätta ett skriftligt utbildningskontrakt för varje elev och arbetsplats. Det är skolhuvudmannen som ansvarar för att utbildningskontraktet upprättas. En elev som utför arbete enligt utbildningskontraktet anses inte som arbetstagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!