Lärarvikarie förlorade handskakningstvist

En lärarvikarie som inte ville skaka hand med sina manliga kolleger miste jobbet. Men Arbetsdomstolen nekar ersättning för diskriminering.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Not Found2018-04-11 11:30
undefined

När den manliga kollegan sträckte fram handen för att hälsa lade den kvinnliga lärarvikarien handen på sitt hjärta och bugade. Efter det fick hon inte fler lektioner på skolan.

Diskriminering, ansåg kvinnans fackförbund Unionen och stämde skolan i Arbetsdomstolen.

Men rätten avslår Unionens krav på ersättning för diskriminering.

Enligt Unionen krävde skolan att lärarvikarien skulle handhälsa även på manliga kollegor, vilket innebar att lärarvikarien inte kunde utföra sitt jobb.

Men enligt Arbetsdomstolen har Unionen inte lyckats bevisa att skolan krävt detta, och därmed har facket inte heller gjort det sannolikt att lärarvikarien diskriminerats.

Frågan om det är diskriminering att kräva att alla ska skaka hand har därmed inte prövats.

Detta är såvitt känt första gången som frågan om handskakning, när det rör förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, prövats i högsta instans för arbetsrättsliga tvister.

Tidigare fall

Här är några tidigare fall där utebliven handskakning förvandlats till juridik.

2006. En arbetssökande man vill inte skaka hand med en kvinnlig vd, utan hälsar genom att lägga handen på bröstet. Mannen fick ingen praktik och förlorade också sin plats på ett arbetsmarknadspolitiskt program. DO stämde arbetsförmedlingen och 2010 slog tingsrätten fast att mannen diskriminerats på grund av religion. Han fick 60 000 kronor i skadestånd.

2013. En kvinna ville inte skaka hand med en manlig läkare. Han vägrade då att undersöka henne. Diskriminering ansåg DO och fick rätt i tingsrätten. Läkaren överklagade och vann i hovrätten, som ansåg att det inte gick att bevisa att den uteblivna undersökningen hade med kvinnans religion att göra. HD valde att inte ta upp fallet.

2016. En handledare ansåg att rekryteringen till ett jobb på ett boende för flyktingbarn avslutades på grund av att han uppgett att han inte vill skaka hand med kvinnor. Han hade också uppgett att han inte kunde följa med på aktiviteter som till exempel att gå och bada. DO gick inte vidare med ärendet.

2017. En inhoppare på ett HVB-hem vägrade ta kvinnor i hand och fick inte fortsätta som vikarie. Helsingborgs stad friades från anklagelsen om diskriminering. Tingsrätten ansåg det inte bevisat att mannen behandlats annorlunda och pekade också på att han var behovsanställd och därmed inte hade rätt till fortsatt arbete i någon viss omfattning.

Källa: Tidningen Arbetet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om