Lanthandlarundersökningen har genomförts på initiativ av organisationen Hela Sverige ska leva.
Undersökningen bygger på en enkät där 273 lanthandlare från hela landet har deltagit. 27 lanthandlare i Västerbottens län ingår i undersökningen. Handlarna har svarat på frågor om sin situation idag och utmaningar för framtiden. Undersökningen, som är den första i sitt slag, pekar på en sedan tidigare känd negativ utveckling för landets lanthandlare.
Lanthandeln har på senare år fått ett större ansvar för samhällsservicen på mindre orter och är på många håll en social mötesplats för såväl fastboende som sommargäster. Sex av tio lanthandlare upplever ett starkt stöd från lokalbefolkningen.
Undersökningen visar att tre av tio lanthandlare är osäkra på om deras verksamhet finns kvar inom fem år och en av tio bedömer att den inte kommer att finnas kvar. Bristande kundunderlag uppges vara den främsta anledningen, men två av tre handlare upplever också att kommunen inte ger dem ett bra stöd för att kunna driva sin lanthandel.
Samtidigt är viljan att engagera sig för att butikerna ska kunna utvecklas stor, nio av tio lanthandlare är positiva till att bilda en intresseorganisation och drygt fyra av tio kan tänka sig att engagera sig.