I Lund började problemen i slutet på juni.
– Min granne upptäckte drygt 25 centimeter vatten i sin potatiskällare. Strax därefter började det komma in i en annan grannes källare, i hans nybyggda spa. Vi fick först höra att det berodde på högt grundvatten, sedan dräneringen och tillslut så började de ju att gräva, berättar Roland Sköld.
Elva dagar senare har en stor pöl bildats på gräsmattan framför hans hus. Intill jobbar grävmaskiner intensivt. Själv har han drabbats lindrigt – i källaren syns enstaka fuktfläckar i hörnen.
– Jag är glad att jag inte hunnit börja renovera här nere än, säger han.
Den 30 juni meddelade kommunen på sin facebooksida om de kommande grävningarna. Men efter det har det varit tyst, och flera hushåll har saknat vatten åtminstone tre timmar om dagen och hänvisats till jordbruket i närheten där en vattentank ställts upp.
– Jag har ju inte alltid varit hemma så exakt hur länge och ofta vattnet varit borta vet jag inte. Det är ju inte heller det som upprör mig, det som upprör är framför allt det nonchalanta bemötandet och bristen på information från kommunen. Vi får varken veta när vattnet ska stängas av eller hur länge det blir borta, säger Roland Sköld.
Avsaknaden av vatten finns också i Västra Falkträsket.
– Vi har en kille här i byn som åker ner till grävarbetarna varje dag och kollar läget. Sedan kommer han och upplyser oss om vi bör fylla flaskor även den dagen. Från kommunen har vi inte hört något alls, berättar William Nyström, som bor med Evelina Andersson och deras 10 månader gamla dotter i Västra Falkträsket.
De hade vatten strax innan klockan sju på tisdagsmorgonen, men efter det har det varit tomt. Som så många andra dagar – de har varit utan vatten till och från sedan november. Det är också oklart om deras vattenbrist beror på de senaste läckagen eller på något annat.
– Vi har inte fått någon information. Vi vet bara att vi inte kan ta vattnet förgivet. Vi har börjat ha vatten i kylen regelbundet, för att inte stå där på morgonen för att göra välling och upptäcka att det inte kommer något ur kranen, berättar William Nyström.