Norrbottens läns landsting jagar kostnader. I den jakten har bland annat filialmottagningarna i de tre byarna nu hamnat i slaktfållan. När landstingsstyrelsen till veckan sammanträder ska politikerna ta ställning till ett förslag att avveckla verksamheten i de tre byarna.
Men även om beslutet ännu inte är fattat så är nedläggningen är redan påbörjad.
– I tisdags kom de hit med ett stort släp som de lastade med utrusning, säger Gunnar Kärrman, Moskosel, som bor granne med mottagningen.
Tillsammans med Sture Boman berättar han det finns många äldre i Moskosel och att många av dem regelbundet besökt mottagningen som varit öppen en dag varannan vecka.
– Jag är en av dem, jag har en sjukdom som jag måste hålla koll på och har därför regelbundet gått hit för att ta prover, säger Gunnar.
– Det här blir ohållbart för de som är äldre, nu måste vi till vårdcentralen i Arvidsjaur. Men de som inte har körkort, hur ska de ta sig? Skolbussen går kvart över sju på morgonen och man blir borta hela dagen för att bara ta ett prov. Och är det inte skoltid går det en buss först halv ett på dagen. Det är alla bussförbindelser vi har, säger Sture Boman som är ordförande i byns PRO-förening.
Han riktar en känga till Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som styr landstinget:
– Det märks att det är Socialdemokraterna och Vänstern som styr, de lägger ned allt utanför tätorten. Och har Miljöpartiet tänkt på miljön, det här leder till det blir mer bilkörning. För visst är det enklare om en person kör hit till Moskosel än om fem personer ska köra till Arvidsjaur för att ta prover.
Inge Wennerlöf tillhör också han de Moskoselsbor som berörs i och med att landstinget stänger mottagningen.
– Det har varit jättebra att få gå upp till sköterskan och ta prover och för att få recept förnyade. Det här kom plötsligt, jag tycker att det är illa, säger Sture Boman .
Illa tycker också Lotta Åman (S), kommunalråd i Arvidsjaur, om hur landstinget nu agerar:
– Det här ska spara in 180 000 kronor, det här är snuspengar i den budget som landstinget har. Jag är riktigt bekymrad och riktigt upprörd över det här, vi behöver ha kvar den här servicen ute i byarna och det är inte bara Moskosel och Glommersträsk som berörs, det handlar ju om de som bor i småbyarna runt omkring. Vi vet att de i byarna är väldigt glada att få ha distriktssköterskemottagningen.
Lotta Åman berättar att varken hon eller kommunen fått någon information från landstinget om nedläggningsplanerna.
– Absolut skulle vi fått veta något om detta i förväg. Jag anser att man ska ha vård på lika villkor oavsett var man bor men känslan är att landstinget är på väg bort från småorter och små kommuner.
Centerpartiets Bjarne Hald, Arvidsjaur, reagerar också och ifrågasätter agerandet:
– Jag vet om landstingets ekonomiska problem men här måste man höja blicken. Man föreslår en besparing på 180 000 kronor utan att över huvud taget ta reda på vad det betyder för till exempel företag på orten. Om till exempel ett företag i Glommersträsk har en medarbetare som behöver gå på blodtryckstagning kommer nu minst en halv arbetsdag att försvinna.
När vi ska ta ett prov nu måste vi ta bilen och åka till Arvidsjaur. Men alla har inte tillgång till bil, jag tycker att det här är illa.