Under tisdagens möte i landstingsfullmäktige lämnade revisorerna sin rapport om landstingets ekonomi.
– Räkenskaperna är rättvisande. Allt fler styrelser och nämnder har mätbara mål och redovisningen i delårsrapporten har blivit bättre, det finns därmed ett bra underlag för att bedöma resultatet, inleder revisor Bert Öhlund (S) positivt.
Skatten höjdes med 50 öre inför 2017 och landstingets intäkter har ökat med mer än 500 miljoner kronor, trots det följde allt mindre positiva besked.
– Ser vi till verksamheterna så uppgår underskottet till 245 miljoner kronor. Underskottet för hela året bedöms bli 320 miljoner, berättar Bert Öhlund (S).
Det har gått särskilt illa för landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden, där revisorerna iakttagit stora avvikelser från målen för ekonomi, personal och tillgänglighet.
– Styrelsen och nämnden tror inte att de kommer att klara målet vid årets slut. De har inga nya förslag till lösningar på problemen, säger Bert Öhlund (S).
Revisorerna kritiserade att landstingsfullmäktige inte getts möjlighet att kliva in med åtgärder i ett tidigare skede. Styrelsens delårsrapport ansågs dessutom sakna analyser för hur problemen ska tacklas.
– Hur kommer det sig att landstinget visat svagt resultat flera år på rad? Varför är inte de åtgärder som vidtas tillräckliga? Vad behövs ytterligare för att lösa problemen? undrar Bert Öhlund (S).
Han poängterade att Västerbottens läns landsting inte är ensamma om ekonomiska motgångar, men återkom till hur styrelsen och nämnden redan borde ha agerat.
– Om de anser att de inte klarar fullmäktiges mål så bör de vända sig till fullmäktige. Det är inte roligt att, i samband med delårsrapporten, konstatera att man inte klarar målet. Då är det ofta för sent.
Revisionen har även granskat andra skeenden och fortsätter rikta kritik.
– Det handlar om landstingets IT-säkerhet, styrning, forskning och utveckling samt försörjning av vatten och el med mera till länets sjukhus. I alla tre granskningar ser vi brister som behöver åtgärdas. Det är viktigt att styrelsen och nämnden tar till sig av kritiken och vidtar nödvändiga åtgärder, säger Bert Öhlund (S).
Han avrundade som han började, på en positiv not.
– Vi har en bra dialog, vi upplever att vi har samma syn på problemen och att de behöver åtgärdas, säger han.
Det är inte roligt att, i samband med delårsrapporten, konstatera att man inte klarar målet. Då är det ofta för sent.