– Förslaget att minska primärvårdsjouren kom i april, på grund av att primärvården har för lite bemanning. Jag vet att det är ett problem, det är det ingen som ifrågasätter, men vi ser risker att det kommer spilla över på andra kliniker, säger Åsa Stenberg, läkare på Skellefteå lasarett.
– Vi förstår att de har mycket att göra, men det har vi också. De kan inte lösa problemet genom att lämpa över det på oss som redan är belastade, säger hon.
I ett pressmeddelande står det att beslutet bygger på en bred överenskommelse och ett nära samarbete mellan klinikerna på Skellefteå lasarett och primärvården.
– Det stämmer inte. Vi känner oss överkörda. De hittar på när de säger så, vi har inte varit med alls och bestämt.
Hon menar att de har framfört förslag om alternativa lösningar, exempelvis att sätta stafettläkare i jour, men att det inte blivit någon dialog överhuvudtaget. Ett annat förslag var att distrikssjuksköterskor ska ta sig an jobbet att hänvisa patienter, något som kräver erfarenhet och rutin.
– På akuten behövs inte den kontinuitet som kan behövas i primärvården. De svarar då att det inte finns nog stafettläkare, men kan inte visa några papper på att det faktiskt ser ut så. Jag har upplevelsen att de inte ens försökt se över det utan bara sagt nej.
Försöket med bemanningsminskningen ska utvärderas i höst.
– Men exakt vad som utvärderas eller hur det görs har vi inte fått någon information om. Om vi har ett så nära samarbete som det står i pressmeddelandet borde vi känna till hur planen ser ut eller om det finns någon.
Hon menar att det dessutom bidrar en ojämlik vård i länet.
– Känslan är att ”här ska det sparas och plockas bort” men våra invånare betalar också skatt.
Vi känner oss överkörda. Vi har inte varit med alls och bestämt.