Landstingets planer på nedläggning av hälsofilialen i Glommersträsk är inget nytt, det menar Bengt Rönnbo.
– Landstinget har aldrig skött Glommersträsk bra. Byn är verkligen en framåtbygd så det här är ofattbart för mig. Jag skulle vilja att de redovisar hur mycket det kostar att skicka ner en distriktssköterska. Det kan inte vara stora summor.
Läs också: Läkare lämnar hälsocentralen – kritisk till landstingets planer
Under nittiotalet arbetade Rönnbo i Glommersträsk varannan vecka då han hade privat praktik.
– Jag var på ett möte där vårdcentralen skulle berätta lite vad de gjorde. Då frågade några glommersträskare varför det aldrig kommer någon doktor till byn. Då svarade dåvarande chef att ”vi har inte datorkapacitet så att vi kan sköta det här nere i Glommersträsk”. Jag kunde inte hålla mig utan sa att det var det dummaste jag har hört. Jag skötte ju mottagningen utan dator. Det gick alldeles utmärkt förr i tiden, att man gjorde det utan dator. Det går att sköta människor ändå.
Från läkarmottagning varannan vecka till nedläggningshotad hälsofilial på två timmar i veckan. Rönnbo menar att nedläggning i Glommersträsk är ett problem som uppstått nu.
– Det här är ju ett långvarigt problem, med att läkarna inte heller kunde åka dit ner och det trots att en läkare då var destinerad för Glommersträsk. De hade ju delat in samhället i sektorer så att jag som privatpraktiker skulle inte ha någon sektor. Men då kom det en hög potentat från Luleå och landstinget som sa att så här får ni inte göra. Det är ju fritt läkarval. Så det var ett sätt att motarbeta mig.
Rönnbo menar att det först var den ekonomiska biten som landstinget förde fram som huvudorsaken till nedläggningarna. Men när Arvidsjaurs kommun erbjöd att bistå med lokal i Moskosel och Glommersträsk blev huvudargumentet att personalen behövs på hälsocentralen.
– Det är ju det som är trixandet. De trixar ju runt med alla möjliga argument alltså. Då var det datorn som inte var tillräcklig. Och så hade de inte doktorer så det räckte och så vidare. Jag känner ju igen det här att de går som katten kring het gröt, tar det ena argumentet efter det andra. Det är ju kusligt.
Att landstinget står inför besparingar är ingen nyhet, men Rönnbo menar att det ständigt duckas för den verkliga problematiken på hälsocentralen.
– Personalvård existerar inte. Jag har hört två inhyrda läkare som säger ”Aldrig mer Arvidsjaur”. Det är riktigt illa. Själv kommer jag också att söka mig någon annanstans, berättar han. När Rönnbo kom till Norrbotten för drygt fyrtio år sedan berättar han om en närhet och kommunikation mellan chefer och personal, något som han menar helt saknas idag. Bengt Rönnbo fyller 80 nästa år, men pensionär på heltid är inget som lockar, trots den allt mer ansträngda situationen för anställda inom sjukvården.
– Jag väljer ju mina uppdrag numera, men jag älskar ju människor och att vara läkare, säger han.
Malin Johansson/NN