– Det känns så fräscht och spännande att använda den här tekniken, säger Gunilla Wikström.
Hon är arkivchef på Företagsarkivet i Westerbotten, som jobbar med näringslivshistoria. De har fått 150 000 kronor för att driva projektet med dokumentation av kvinnligt företagande i Västerbottens län. Det är kulturrådet som skjutit till pengar och Gunilla Wikström förklarar:
– Vi har filmat och intervjuat kvinnliga företagare från 1930-talet och framåt, främst i inlandet, där de berättar om sitt eget företagande och hur det har utvecklats över tid.
Intervjuerna innehåller med- och motgångar, kvinnornas resa som företagare i Västerbotten, helt enkelt.
Materialet ska användas som dokumentation för den eller de som vill ta del av det, men det finns också fler syften:
– Umeå universitet har redan hört av sig och vill använda det i forskning kring kvinnligt företagande.
Arbetet med dokumentationen sker alltså i rörlig form där företagarna, som driver skilda företagsformer, intervjuas. Bland annat en renskötare, en kvinna som arbetar inom åkeribranschen och den företagare som tog över Kallholmens möbler. Materialet innehåller också positiva exempel på generationsväxlingar och entreprenörskap.
Journalisten Maria Broberg är den som gjort filmsekvenserna och allt material kommer att finnas sökbart på internet, med egen hemsida. Och nu på lördag får allmänheten ta del av dokumentationen då det presenteras på Nordanå av Maria Broberg själv.
Tanken är också att projektet ska få ringar på vattnet, enligt Gunilla Wikström som tillägger:
– Vi ska få mer pengar där planen är att vi ska intervjua kvinnor inom näringslivet i alla kommuner i Västerbotten.
Gunilla Wikström och hennes kollegor, som kläckte idén till det rörliga arkivet, hoppas att dokumentationen ska fungera som en uppmuntran till andra kvinnliga företagare – och även de tjejer och kvinnor som grunnar på att ta steget mot egen verksamhet:
– De här kvinnorna vi intervjuat är så påhittiga och vilka entreprenörer det är, säger hon.