I teatersalen på Nordanå värmer barnen upp tillsammans med en lek innan de ger sig iväg med sina respektive grupper. För de flesta blir det en isbrytare den första dagen, teatergruppen har dock tjuvstartat en dag tidigare för att lära känna varandra. För dagens uppgift ska de först gå till Museum Anna Nordlanders konsthall, eller MAN.
– Och det ligger ingen död man därinne, svarar Anita Risberg efter en orolig fråga gällande vad som kan vänta i lokalen.
Istället för döda män är det utställningen ”väntans proportioner” barnen ska besöka för inspiration, och tar ett kliv in i en rekonstruktion av migrationsverkets väntrum, där dörrar finns upptejpade på väggarna. Vad kan de föreställa sig finnas där bakom?
Filmgruppen ska återskapa en scen ur en kortfilm på sitt eget vis, i en tagning. De utrustas med en iPad per grupp om fyra och rekvisita som ska få en roll i deras filmscener; en dammvippa, ett äpple, en kavel.
Minna Lindblom, Emmylou Holmgren, Lovisa Wennberg och Alice Enmark har sökt till filmgruppen tillsammans. De har valt en dammvippa.
– Det blir en komedi, förklarar Lovisa.
– Någon ska damma och sedan bli dammad själv, troligen Alice, säger Minna, som har varit på lägret förra året, då i teatergruppen.
Alice är en van filmskapare och kan tänka sig en framtid som filmskapare eller skådespelare, berättar hon.
– Jag och mina kompisar brukar spela in film istället för att leka.
Bildgruppen har utrustats med stafflier och är i full färd med att måla, också inspirerade av dörrarna i Paula Urbanos utställning.
De har föreställt sig vilt varierande saker som väntar bakom dörrarna - regnbågar, smådjur, Jason Voorhees, eller hela städer.
Klara Normark målar höghus, en idé som bara dök upp, berättar hon och fyller koncentrerat i ett torn med svart färg. Hon målar inte särskilt ofta.
– Men jag ritar mycket, mest ansikten och sånt.
Nordanå är en fördelaktig plats att hålla till på, tycker Malin Nilsson, kulturpedagogiskt centrum, och Veronica Olofsson, konstpedagog på museum Anna Nordlander.
– Vi utgår ifrån utställningarna i huset, de kan ha ett visst tema eller uttryck som sätter igång tankar hos barnen och de får pröva på att uttrycka sig, säger Malin.
De önskar att verksamheten kunde växa och erbjudas i mer än bara centrala stan. De har haft deltagare med lång resväg.
– De har varit helt slut sedan och haft rejäl hemlängtan.
Det kostar dessutom - 650 kronor för de tre dagarna.
– Inför starten av kulturskolan här vi tittat på Luleå kulturskola, där hade de till exempel gratis buss. Jag önskar det fanns fler möjligheter i kommunen, för det behövs, säger Malin.
Det kan sätta igång tankar hos barnen och de får pröva på att uttrycka sig.