Syftet med arrangemanget, som är en del av sjukhusets 100-årsfirande, är att avdramatisera sjukhusmiljön och ge barnen en rolig upplevelse. 52 barn och 23 vuxna från Norsjö, Skellefteå, Ursviken, Ostvik och Boliden deltar.
– Vi har utgått från barn mellan 3–6 år som har kroniska sjukdomar och ofta besöker barn- och ungdomskliniken. Vi har bjudit in det barnet och barnets förskoleklass. På så sätt får barnet vara positiv på ett speciellt sätt som tar med kompisarna på en sådan här grej. Och kompisarna får mer förståelse för var barnet är när han eller hon är borta från förskolan, förklarar Josefin Nilsson, kommunikatör på Skellefteå lasarett.
Vi hamnar mitt i ett drama på en av de fyra stationerna. Lilla Anna, en docka, har klättrat i träd och ramlat ned och slagit sig. En grupp från Prästbordets förskola ringer efter ambulans och snart kommer den med blåljusen på.
Anna får nackkrage
Ambulanssjuksköterskan Claes Andersson tar hjälp av barnen för att komma på var Anna kan tänkas ha ont och vad som behöver göras. Anna får nackkrage, bandage runt ena benet och runt huvudet. Sedan hjälps alla åt att bära henne till ambulansen och där kolla puls och blodtryck.
På barnavdelningen tar läkaren Magnus Öhlund och sjuksköterskan Cina Wikström emot barnens alla nallar och gosedjur. De håller till i mottagningsrummet, samma rum som barnen skulle komma till om det vore dem själva det gällde.
– Var har han ont någonstans, frågar Magnus när Marcus Ögren kommer in med sin krokodil.
– Han har ont i tanden. Och i svansen, säger Marcus.
– Jaha, det är ju väldigt vanligt hos krokodiler faktiskt, säger Magnus Öhlund.
Han lyser med en ficklampa på den onda tanden och Cina Wikström hjälper till att bandagera svansen. Eftersom krokodilen är så duktig och ligger stilla får Marcus välja ett glittrigt klistermärke åt honom. Det får bli ett med katten Jansson.
– Det tycker han om, förklarar Marcus Ögren.
Jaha, det är ju väldigt vanligt hos krokodiler faktiskt.