Kritik mot HVB-hem

Personal vid en gymnasieskola i Skellefteå beskriver HVB-hemmet som ett ”låt gå företag” och är oroliga för eleverna därifrån.

Not Found2014-05-09 07:00

Det var i höstas rektorn vid gymnasieskolans introduktionsprogram anmälde HVB-hemmet till IVO, inspektionen för vård och omsorg, som nu kommit med sitt beslut.

Kritiken från skolan rör bland annat bristande kommunikation mellan hemmet och skolan, och att en del elever har så hög frånvaro att studiebidraget dragits in. I vissa fall har personal från hemmet inte ens varit medvetna om detta. Oron för ungdomarnas situation var stark från skolans sida.

Till IVO svarar HVB-hemmet att vissa av ungdomarna har så stora svårigheter att det krävs ett omfattande motivationsarbete. Det har hänt att en del individer har så stora problem att ”skolan får komma i andra hand” förklarar man.

Att personal inte känt indragna studiebidrag förklaras av HVB-hemmet med att de ungas gode män kan bo på annan ort och inte fått tillgång till elevens nätbaserade uppgifter.

IVO: ”Inte acceptabelt”

IVO svarar att den som förestår HVB-hemmet har ansvaret att skolplikten uppfylls: ”Verksamheten kan inte göra inskränkningar av rätten till utbildning, med hänsyn till en behandlingsmodell. Sådana inskränkningar är enligt Skolinspektionen inte acceptabla.”

Gällande bristande kunskap om frånvaro påpekar IVO att HVB-hemmet måste se till att kommunikation med skolan fungerar, samt att kontakt med god man fungerar även om denne bor på annan ort.

Skolan kritiserar även det faktum att vissa elever från hemmet får flytta till egna lägenheter, där de förväntas klara sig mer eller mindre själva.

Här påpekar IVO: ”Det är inte möjligt att placera ungdomar under 18 år i annan boendeform än familjehem eller HVB.”

HVB-hemmet svarar att dessa beslut, om eget boende, inte tas av hemmet utan av hemkommunerna.

Företrädare för HVB-hemmet säger till Norran:

– Gällande kommunikationen är vi självkritiska, men detta har detta blivit mycket bättre. Vi har i dag en fungerande modell där vi håller skolan uppdaterad.

Ni får inte inskränka elevernas möjlighet att gå i skolan, säger IVO.

– Vi skulle aldrig ”inskränka” det. Det vi talar om är när elever har så stor problematik, exempelvis självskadebeteende, att man måste fokusera på det. Eller när ungdomar på grund av ångest inte kan sova, vilket också påverkar skolgången, säger han.

Du kan läsa mer om skolk och risken att förlora studiebidraget härpå CSN:s hemsida. I faktarutan till höger hittar du mer om information om skolplikten och rätten till utbildning.

Skolplikten

Börjar höstterminen det år barnet fyller sju. Den innebär att eleven ska delta i den verksamhet som anordnas i skolan, om eleven inte har giltigt skäl att utebli. Skolplikten upphör nionde året efter skolstarten.

Om en elev har gått om en eller flera årskurser kan skolplikten i stället upphöra ett år senare, dock senast när eleven fyller 18 år.

Rätt till utbildning

Skolplikten motsvaras av en rätt till utbildning i grundskola, grundsärskola, specialskola eller sameskola. Man har inte skolplikt i förskoleklassen, gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan. Det är frivilliga skolformer.

Källa:www.skolverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om