De senaste åren har flera fall uppmärksammats där kompetenta och efterfrågade arbetskraftsinvandrare utvisas, trots att de har jobb. Orsaken är att deras arbetsgivare har gjort något mindre misstag, som att teckna en tjänstepensionsförsäkring för sent eller att de annonserat ut tjänsten på fel ställe.
Alla partier är överens om att nuvarande lagstiftning får orimliga konsekvenser. Men Allianspartierna anser att regeringen drar fötterna efter sig och har därför tagit till det ovanliga greppet att själva lägga ett skarpt lagförslag i riksdagen.
Väntad kritikRiksdagens socialförsäkringsutskott har skickat Alliansförslaget till Lagrådet för granskning, och juristerna där anser att förslaget inte ska genomföras. Lagrådet slår ner på att beredningstiden varit för kort, men kritiserar också förslaget i sig, eftersom det skulle "innebära en grundläggande förändring av det nuvarande systemet för arbetskraftsinvandring".
- Det var väntat att de skulle kritisera beredningen. Det har gått snabbt och det har varit bråttom eftersom regeringen har valt att inte lyssna på våra uppmaningar, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson i Centerpartiet och en av arkitekterna bakom förslaget.
Regeringen har lagt en proposition som innebär att arbetstillståndet inte ska dras in om arbetsgivaren självmant upptäcker och rättar till sitt misstag. Men felen upptäcks oftast i samband med att tillståndet ska förlängas och efter att Migrationsverket påpekat dem. De fallen omfattas inte av regeringens förslag, utan utreds vidare.
Rätt balansAlliansen vill att lagändringarna ska börja gälla den 1 december, samma datum som regeringens förslag föreslås träda i kraft. På grund av tidspressen fick remissinstanserna bara några dagar på sig att ge synpunkter på Alliansförslaget.
Alliansen vill inte att det ska vara obligatoriskt att dra in arbetstillståndet när misstag upptäcks, utan det ska vara en möjlighet.
- Vi har försökt hitta den rätta balansen mellan att fånga upp det missbruk som finns av systemet och samtidigt se till att de som verkligen har försökt att sköta sig inte blir av med sina tillstånd, säger Johanna Jönsson.
Lagrådet oroas dock av att förslaget skapar osäkerhet om tillämpningen och föreslår i stället att ett undantag från den obligatoriska återkallelsen införs vid "ringa fall".
I nästa vecka ska utskottet gå igenom Lagrådets synpunkter och se om de kan arbetas in i Alliansförslaget.