I filmen går engelsmannen Big Steve runt i Skellefteå och frågar folk vad de skulle göra med pengarna om de vann tävlingen. Tretton ungdomar får frågan. Tre av dessa är kvinnor.
En av dem som reagerar är Gabriella Rymark, en av initiativtagarna till Facebook-sidan ”Skellefteå - en plats för kvinnor”.
– Jag ifrågasätter könsfördelningen. Om man vill förändra synen på jämställdhet, då bör man ha med sig de här frågorna när man beställer en sådan här film, säger hon.
Senast i slutet av oktober fick näringslivskontoret liknande kritik: juryn, som ska bedöma tävlingsbidragen, består främst av män. Bengt Ivansson, näringslivschef, förklarade att det var svårt att hitta kvinnor, bland annat eftersom han hade fler män i sitt kontaktnät.
Angående den sneda könsfördelningen i filmen, säger han:
– Det är inte vi som gjort filmen. Den är en del i ett större filmprojekt som Big Steve gör, vi har inte kunnat påverka processen.
Reagerade du på resultatet?
– Nej, det gjorde jag inte. Det kanske jag borde ha gjort.
Tror du att könsfördelningen är viktig?
– Ja, det är en viktig fråga. Och fördelningen kunde säkert ha blivit bättre, säger Ivansson.
Norran har tidigare berättat om projektet Hållbar jämställdhet, som haft till syfte att förbättra kommunens service, bland annat utifrån könsfördelning. Alla förvaltningar hade delprojektledare.
Vem är delprojektledare för näringslivskontoret?
– Det har jag inte hunnit sätta mig in i.
Tror du att du borde göra det?
– Vi kommer att lyfta frågan. I februari ska vi att bjuda in till en dag under temat ”mångfald eller enfald” där vi fokuserar på hur viktigt det är att bredda mångfalden, utifrån kön, ålder och olika bakgrund. Eftersom vi inser att det är en viktig fråga om vi ska kunna nå vår målsättning om 80 000 invånare år 2030.