Författaren och berättaren Gunnar Enqvist inledde kursen med att läsa några av hans texter och berätta om hur han går till väga då han skriver böcker.
– Jag skriver allt med papper och penna och jag skriver alltid med versaler. Därefter får jag hjälp med att skriva ut texterna på datorn. Ofta är det min dotter Cathrine Enqvist som har tagit på sig den uppgiften, säger Gunnar och fortsätter.
– Det jag skriver är verklighet och självupplevda historier som jag ibland väljer att skriva på bondska. Det bästa med skrivandet är att man håller hjärnan igång. Det är bra för minnet och tankeverksamheten, säger Gunnar och avslöjar att han snart blir 80 år.
Runt bordet sitter sex deltagare och lyssnar då Gunnar med inlevelse berättar om hur livet var för de som levde i Bureå och främst längs Skärvägen på 40 och 50-talet.
– På den tiden då Bureå AB var igång byggdes bostäder för arbetarna och det fanns flera kaféer, det byggdes en dansbana och filmprojektorn i biografen gick varm.
”Mitt Bureå”
– Tanken är att deltagarna ska skriva om sin relation till Bureå. Få inspiration och hjälp med dramaturgin samt ge och få respons på texterna. De som vill kan delta med sina berättelser på berättarfestivalen, säger skrivarpedagogen Susann Berg som håller i helgens skrivkurs.
En som tycker att lördagens förmiddag var intressant är 15-årige Ahmed Aadan som bor i Bureå.
– Det är ett jättebra initiativ och det är intressant att höra om hur det var förr i tiden, säger han och berättar vidare att han skriver på ett manus till en ungdomsbok.
– Jag försöker att skriva fyra sidor per dag och hittills har jag skrivit 147 sidor. Jag skickade de första 50 sidorna till ett förlag. Vid jul fick jag svar att de gillade manuset. Jag blev så otroligt glad. Nu ska boken redigeras och jag hoppas att jag snart gör debut som författare, säger Ahmed med ett leende.
Skrivarhelgen anordnades av Bureå bibliotek i samarbete med studieförbundet Bilda.
Jag försöker att skriva fyra sidor per dag och hittills har jag skrivit 147 sidor.