I slutet av augusti landade ett brev på inrikesminister Anders Ygemans (S) bord. Brevet hade undertecknats av 18 norrländska kommunalråd och innehöll skarp kritik mot polisens omorganisation och den låga bemanningen i norr.
Budskapet var att inlandet och glesbygden måste värderas lika högt som staden och att polisen inte alls kommit närmare medborgarna med den nya organisationen. Snarare tvärtom.
Rosenbad
Brevet resulterade i att Anders Ygeman, som är ansvarig minister för polisfrågorna, bjöd in kommunpolitikerna till en träff. Mötet ska hållas på måndag.
Läs mer: Tufft läge enligt polisfacket
Kommunalråden i Malå, Norsjö, Arvidsjaur och Arjeplog står alla bakom skrivelsen. Några av dem kommer också att delta vid mötet i Rosenbad. Dock inte Martin Noréhn, som ändå betonar att det är en viktig fråga.
– Polisens närvaro innebär en trygghet. De målade bilarna skapar ett större lugn.
Förbättring
Samtidigt konstaterar han att det har blivit bättre i Malå och Norsjö den senaste tiden. Så här många poliser var det länge sedan man hade.
Men för inlandet som helhet är det illa att man tittar på invånarantalet när kommunpoliserna ska fördelas.
– Det behövs fler poliser och de behöver inte vara vid kusten allihop, säger Martin Noréhn.
Desperation
En som vet hur det känns att ringa utan att polisen kommer är Marika Lindahl, frisör i Malå. Hon har till och med varit med om att ha blivit lovad en polisbil, utan att någon patrull dykt upp.
– Man känner en sådan desperation, säger hon.
Läs mer: Norsjö och Malå går mot strömmen
Nu händer det åtminstone att hon ser en polisbil och det känns bra. Men Marika Lindahl kan också vittna om vad en långvarig polisbrist gör med ett samhälle:
– Det blir en jargong att det inte är någon idé att ringa polisen. Folk slutar bry sig. Men polisen måste få in anmälningar. Man har ett ansvar som medborgare också.
Tips och råd
Tomas Linder, ordförande för Företagarna i Malå, tycker att det viktigaste är att polisen syns på samhället. Bara närvaron har en lugnande effekt. Det är särskilt viktigt nu, när höstmörkret faller och buset brukar vara som mest aktivt.
Även Tomas Linder upplever att det har blivit bättre på senare tid. Bland annat ordnades ett möte mellan polisen och Malåföretagarna häromkvällen.
– Vi fick tips och ska dela på informationen. Vi fick även direkta kontaktuppgifter och det känns bra, säger han.
Påhälsning
En som hade objudna gäster helt nyligen är Martin Nordlund, Nila Fritid. Tjuven eller tjuvarna hann dock bara bryta i dörren innan larmet gick. Då försvann de snabbt tomhänta från platsen.
Martin Nordlund känner sig ändå inte otrygg som företagare i Malå:
– Nej, det gör jag inte. Däremot vore det inte så dumt med mer belysning här.
Snabbt på plats
Helst hade han önskat att det fanns polis på orten dygnet runt. Men utifrån förutsättningarna tycker han ändå att han fick bra hjälp av polisen den här gången.
– Jag blev imponerad. De kom från Lycksele så fort de kunde. Annat var det när jag hade inbrott i fjol. Då fick jag nummer 110 i kön, det kom aldrig någon polis och sedan blev ärendet nedlagt direkt, säger han.
Men även om det har blivit bättre i norra Västerbotten finns det fortfarande stora områden i Norrlands inland där polisbristen är akut.
Inte partipolitik
Om kommunalrådens möte med den ansvarige ministern ger några resultat återstår att se. Luttrad av tidigare erfarenheter räknar Martin Noréhn med att det tar tid innan något händer.
Kommunpolitikerna ska inte heller bara träffa Anders Ygeman, utan även en grupp allianspolitiker som sitter i justitieutskottet.
– Vi har varit lite noga med att inte göra partipolitik av det här. Då kan det bli låsningar. Vi är intresserade av fler poliser och en bättre organisation, inte att det blir partipolitik, säger Martin Noréhn.