Jörgen Olsson, F21, om den förestående flygövningen:
Det har kommit kritik från samerna mot att övningen genomförs vid en känslig tid i ett känsligt område, hur ser du på det?
– Det tycker jag känns tråkigt. Vi har haft flera möten med SSR och enligt dem är det här en optimal tid. Där det är speciellt känsliga områden kan de skicka in koordinaterna så håller vi oss därifrån. Vi har ett väl etablerat samarbete med SSR.
Detta uttalande håller inte SSR med om. Jenny Wik-Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist på SSR:
– Det stämmer att vi haft en dialog, vilket är första gången. Vi har riktat skarp kritik genom 4–5 år, så den biten har ju fungerat den här gången. Men, att ha samråd och dialog är inte samma sak som inflytande.
Men ”optimal tid” Nej, det håller hon inte med om.
– Tiden före och efter kalvning är inte optimal ur en störningssynpunkt, snarare tvärtom. Det ska man komma ihåg. Det har vi också framfört. Men vi har inte fått så stora urvalsmöjligheter i tid. Snarare är det så att vi haft att välja på mellan pest eller kolera.
SSR har i sin tur gått ut till samebyarna för att på bästa sätt kunna ha en uppfattning om var det finns känsliga områden för att flygvapnet ska ta hänsyn till dessa.
– Vi kan med stöd av våra medlemmar försöka hitta kalvningsområden, men det betyder inte per definition att vi kan uttala oss om att det är så just då. Det handlar om levande djur som rör på sig. Vad är det värsta som kan hända?
– Har inte kalvningen kommit igång kan spontana aborter ske. Och om man samlat hjordar inför flytt, som pågår för många ännu, kan det skingra hjordar, djuren blir stressade. Det kan vara plågsamt för djuren med störningarna. Flygövningarna kommer förmodligen att få både stora och små konsekvenser. Och för renskötaren kan förlusterna i så fall bli otroligt kännbara.
Vi har haft att välja på mellan pest eller kolera.