Kommuner vill samverka före sammanslagning

70-talets stora kommunreform hade en målsättning med minst 8000 invånare per kommun. Men i 48 av Sveriges kommuner är invånarna färre än så, något som kan innebära en sammanslagning.

Not Found2015-07-24 19:00

Som Norran tidigare berättat vill civilminister Ardalan Shekarabi utreda möjliga lösningar, ett alternativ är att slå samman kommuner.

– Sammanläggningar kan vara en lösning, på vissa ställen. På andra ställen behövs bättre samverkansmöjligheter. En tredje möjlighet är en asymmetrisk uppgiftsdelning där en del kommuner som är mind­re inte har samma ansvar som and­ra, säger han i DN.

Jim Lundmark, kommunchef i Malå säger varken bu eller bä om förslaget.

– Men någonting måste staten göra för att småkommuner ska kunna överleva. Mer än hälften av Sveriges kommuner minskar i befolkning, vilket tyvärr innebär minskade skatteintäkter. Om att slå ihop kommuner kunde bidra till att vi små enheter får mer pengar till vård och skola vore det bra. Men kort svar; varken ja eller nej.

Han tror inte att en sammanslagning är den bästa lösningen.

– Vård och skola kommer finnas kvar på respektive ort och de behöver pengar för att kunna drivas, de kommer inte flyttas.

Malå kommun arbetar redan med samverkan mellan kommuner.

– Vi arbetar hela tiden med samverkan små kommuner emellan, det är något som sker dagligen.

Arjeplog är en av samverkanskommunerna, och kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson säger inte heller nej eller ja till sammanslagning; om det skulle fungera beror på kommunernas förutsättningar menar hon.

– Nog kan det fungera att slå ihop ytmässigt små kommuner som ligger bredvid varandra, men blir det långa avstånd så löser det ingenting. Det blir inte bättre av att slå ihop Arjeplog och Arvidsjaur, det finns barn som måste åka 10 mil till skolan redan. Det ska inte behöva bli 20 mil. Vi tror att samverkan är nyckeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om