Kommunens tips – så hoppar du säkert i sommar

Varje år skadas cirka 200 barn när de leker i hoppborgar i Sverige och utomlands har flera mist livet. Tidigare i veckan varnade konsumentverket om att riskerna för olyckor är stora även i Sverige. - Det kan sluta illa om man inte är försiktig, säger Karin Lindmark, konsumentvägledare på Skellefteå kommun.

Foto: Foto: Jakob Wesslund

Not Found2017-06-22 16:25

För att undvika olyckor relaterade till lek i hoppborgar är det bästa man kan göra att se till att borgen är så säker som möjligt. Viktiga faktorer är var hoppborgen placeras, hur den är förankrad, vilket slags underlag den står på och att se till att det inte finns några föremål så som stolpar, papperskorgar eller staket i närheten av utgångarna.

– De flesta olyckor sker när man ska in och ut ur hoppborgen. Tänk då om barnet studsar ut och landar på en hård väg eller in i ett staket, det har förekommit fall där barn har landat på ett hårt underlag och fått skallskador, säger Karin Lindmark.

Som förälder är det också viktigt att inte låta sina barn leka ensamma i hoppborgen utan att se till att borgen är bevakad.  

– En hoppborg får aldrig lämnas obevakad. Den som kontrollerar borgen bör också se till att den har tillräckligt med luft och sitter mycket väl förankrad. Det finns fall där hoppborgen har blåst iväg vilket givetvis är farligt, säger Lindmark.

I Sverige finns det omkring 90 företag som hyr ut hoppborgar och Lindmark menar att konsumentverkets varning har påverkat branschen positivt.

–Det är många företag som har tagit till sig av konsumentverkets varning.  Tidigare har kunskapen om riskerna med hopbringar varit relativt låg så det här är ett exempel på att det blir bättre, säger hon.

Trots riskerna med hoppborgar vill inte Karin Lindmark uppmana föräldrar att förbjuda sina barn att leka i dem.

– Det finns mycket som är riskfyllt, bara att ta cykeln innebär ju en viss risk så jag har inget emot hoppborgar men för att undvika olyckor är det viktigt att de som hyr hoppborgar följer Konsumentverkets rekommendationer och att man som förälder kan ha lite koll på hur det ser ut kring hoppborgen, säger hon.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!