Snart utlyser kommunens sina sommarvikariat. När det gäller sjuksköterskor är risken stor att det blir tufft att fylla kvoten.
– Om vi inte får tillräckligt många sökande så måste vi se över andra alternativ, då har vi diskuterat bemanningspersonal, säger Berit Silverlind, äldreomsorgschef.
Det kan röra sig om ett tiotal personer som saknas. Kommunen kontaktades i december av ett bemanningsföretag som rekryterar sjuksköterskor från Lettland, Litauen och Ungern.
– Vi har träffat dem, de berättade om sitt upplägg och hur de arbetar, bland annat med språkkurser för sjuksköterskorna. Men vi har inte bestämt något ännu.
Oavsett vilken lösning det blir, ska bemanningen ske tryggt, fortsätter Berit Silverlind.
– Blir det ett bemanningsföretag så ska det naturligtvis beredas med kostnadsanalys, avtal och samverkan med facket.
”Inte optimalt”
Arbetsbelastningen för sjuksköterskorna har blivit högre, uppger Vårdförbundet, sedan kommunen tog över hemsjukvården från landstinget. Det var flera år sedan kommunen tvingades ta till hyrpersonal. Varken äldreomsorgschef eller fack ser lösningen som optimal.
Kerstin Eriksson, Vårdförbundet:
– Det är både dyrare och sämre, framförallt för kontinuiteten. Men vi förstår att det kan bli nödvändigt.
Däremot kan språket bli ett problem, om valet faller på utländsk personal, fortsätter hon:
– Jag ifrågasätter inte kompetensen, men språket är en viktig del i patientmötet. Många ur personalen kanske kan engelska, men många äldre kan det inte, säger hon.
Kommunen har även flaggat för möjligheten att ta in fler undersköterskor. Som ett komplement, inte ersättning, för sjuksköterskorna.
Ser ni några risker?
Kerstin Eriksson:
– Det är bra att sjuksköterskorna får avlastning från uppgifter som inte kräver sjuksköterskekompetens. Men det är viktigt att det då blir erfarna personer, eftersom man inom hemsjukvården kan behöva arbeta ensam.