Vid Loftberget, som ligger någon kilometer från stan på vägen mot Burträsk, är aktiviteten hög. Grus och sand fraktas dit för rengöring och i en enorm grop arbetar traktorer och grävmaskiner för högtryck.
– Vi bygger en ny deponi för att kunna ta hand om lermassor som kommer upp till ytan då nya bostäder och skolor byggs, säger Assar Segerstedt, arbetsledare på Loftberget.
Anledningen till att deponin byggs, det handlar om två dammar, är att två tillfälliga deponier är fulla. Detta har inneburit att lastbilar fått ta resan till olika myrar i Umeå.
Innehåller tungmetaller
– Men nu ska vi klara av att ta hand om lermassorna mer permanent, säger Lars Pettersson, sektionschef vid tekniska kontoret. Det handlar om två dammar som ska fyllas, dukar finns i botten och sedan fyller man på vatten som innebär att två sjöar bildas.
Sulfidjordar är vanligt förekommande inom Skellefteå kommun. Dessa jordar innehåller en rad grundämnen och tungmetaller och när dessa får kontakt med syre sjunker ph-halterna.
– När vatten fylls på slipper vi urlakning, säger Lars Pettersson.
Skellefteås jordar innehåller mycket metaller, därför anses det viktigt att deponin byggs. Olika remissinstanser har dröjt med att ge klartecken, men nu då alla tillstånd finns på plats är arbetet påbörjat.
Miljonkostnader
– Projektet kommer att kosta mellan fem och sex miljoner kronor. På sikt får kommunen tillbaka pengarna då deponiavgifter måste betalas när deponin används, säger Lars Pettersson.
Hur länge deponin kommer att användas beror förstås på hur mycket som byggs. Lars Pettersson säger:
– Kulturhus, resecentrum och skolinvesteringar är sådant som är på gång, behoven av deponin är därför stort.
Det känns bra att vi får en egen deponi.