Mikael Lindfors säger att kommunen var tvungen att bygga om köken för att klara lagstiftningens krav. Dessutom fanns det en klar, om än inte total, politisk enighet kring att Vinkelbo var det bästa alternativet för ett tillagningskök.
– Det är den mest transportvänliga lokalen, äldreomsorgen ska ha mat sju dagar i veckan och skolan har inte heller de bästa lokalerna.
Kommunalrådet tycker att det är svårt att dra några tydliga slutsatser av elevernas synpunkter. Eftersom det inte gjordes någon enkätundersökning innan matlagningen på skolan togs bort finns det inget att jämföra med.
– Men att maten tar slut, det får inte inträffa.
Enligt Mikael Lindfors ska kommunen bli bättre på att mäta kvalitet och låta folk tycka till. Inte bara när det gäller maten, utan generellt. Han lockas av Skellefteå kommuns modell, med en app där eleverna får säga sitt.
– Det ligger en bit bort i Norsjö men det finns andra system där man kan få en ögonblicksbild.
När det gäller fördyringarna säger kommunalrådet att det rörde sig om komplicerade ombyggnationer där det var svårt att få fram underlag och där de ansvariga stötte på oförutsedda saker.
– Men självklart är det inte bra att inte hålla lagd budget.
Vad innebär det här för driften, kan det bli dyrare med ett gemensamt tillagningskök?
– Det är räknat på att det finns besparingspotential, men inte det första året. Vi ska också vara medvetna om att vi fått ett kök av högsta klass.
Hur ska ni följa upp det här?
– Vi kommer självklart att utvärdera. Sedan får vi ta beslut när vi är varma i kläderna. Kommunen måste alltid se till att använda skattekronorna mer effektivt.
Självklart är det inte bra att inte hålla lagd budget.